Zanimljivosti

Hevi metal se sluša u bogatim, naprednim i tolerantnim zemljama

2805metalbendmapok
P
opularni muzički pravci često su povezani sa društvenom situacijom zemlje iz koje su potekli. Rok je izrastao iz "svojeglave" kulture američkih gradova nakon velike migracije i Drugog svjetskog rata, kad su lokalni crnci tamo donijeli džez i bluz. Decenijama kasnije, gradovi iz unutrašnjosti SAD stvorili su rep i hip hop.

Hevi metal se sluša u bogatim, naprednim i tolerantnim zemljama
Portal AnalitikaIzvor

Hevi metal je čudan slučaj, piše QZ. Ta muzika potekla je od djece iz radničkih familija u ekonomski opustošenim i deindustrijaliziranim gradovima poput Birmingema. Hevi metal je i danas jedna od najpopularnijih vrsti muzike među djecom radnika, među otuđenima i onima u nepovoljnijem položaju.

Međutim, izuzetno je popularna i u skandinavskim zemljama koje su poznate po svom bogatstvu, dobrim društvenim uslovima i visokom kvalitetu života. Mnogi su za to imali raznolika objašnjenja. Za neke je emotivna tama hevi metala reflektovala duge hladne zimske noći u tom podneblju, a bijes te muzike i nasilje u nekim stihovima povezuju sa paganskom prošlosti Skandinavije.

Prema jednom istraživanju, popularnost hevi metala povezana je sa ekonomskim i društvenim faktorima. Broj hevi metal bendova u zemlji zavisi o njezinom bogatstvu i obilju. Najveću popularnost ima u najnaprednijim i najtolerantnijim mjestima na svijetu. Iako nove muzičke forme mogu nastati u marginalizovanim društvenim grupama, samo napredna i bogata društva imaju medije i kompanije koji propagiraju nove žanrove i obilje mladih konzumenata koji imaju dovoljno vremena i sredstava da kupuju takva muzička izdanja.

tekst i grafika: QZ.com

 

Portal Analitika