Zanimljivosti

Depresiju će liječiti čipovi u mozgu

2805depresija
P
sihijatrijski poremećaji uskoro bi se mogli liječiti ugradnjom čipova u lobanju, pokazala su klinička ispitivanja.

Depresiju će liječiti čipovi u mozgu
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Ministarstva odbrane SAD zadužena za razvoj novih tehnologija za potrebe vojske (DARPA) finansira istraživanje vrijedno 26 miliona dolara s ciljem razvoja efikasnijih načina liječenja veterana koji pate od psihičkih problema, poput postraumatskog stres sindroma, prenosi b92.

Projekat koji će sprovesti Univerzitet u San francisku je prvi istraživački projekat koji će biti pokrenut uz podršku Inicijative za istraživanje mozga predsjednika SAD Baraka Obame i biće nazvan Sistemske neurotehnologije za napredne terapije (SUBNETS).

Istraživači se nadaju da će otkriti šeme signalizacije u mozgu čiji poremećaji dovode do depresije, anksioznosti i bolesti zavisnosti.

Takođe, radiće se na razvoju uređaja koji stimulišu mozak i ojačavaju alternativne puteve u mozgu, čime bi ova stanja bila eliminisana.

Dr Edvard F. Čang, vođa tima koji radi na novom projektu objašnjava: "Snimci ljudskog mozga mogu otkriti aspekte mentalnih bolesti koje do sada nisu bile poznate naučnicima i ljekarima.

Analiziranjem šema interakcije između regija mozga poznatih po tome što učestvuju u manifestaciji mentalnih bolesti možemo razviti tehnologiju koja ispravlja nepravilnosti".

Na istraživanju će raditi i tim iz Opšte bolnice u Masačusetsu zajedno sa Draper Laboratorijama kako bi razvili mikročipove.

Elektrode bi mogle isporučivati individualnu terapiju i bilježiti neurološke podatke.

Poremećaji anksioznosti, koji obuhvataju i postraumatski stres sindrom koštaju SAD 42 milijarde dolara godišnje, što je gotovo trećina ukupnih troškova države za mentalno zdravlje.

Istraživači kažu da postojeći sistemi liječenja pomažu, ali im je potrebno mnogo vremena kako bi počeli da djeluju.

Vikas Sohal, docent psihijatrije na Univerzitetu u San Francisku dodaje: "Milioni ljudi s ovim poremećajima se ne liječe na pravi način. Oni ne mogu da održe poslove, jer se stalno bore sa simptomima".

DARPA je prošlog mjeseca objavila da radi na vraćanju sjećanja uz pomoć implanta u mozgu koji mogu da obrnu gubitak pamćenja kod ranjenih vojnika i pomognu pacijentima sa Alchajmerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Agencija dodaje da je u planu i unapređivanje implantata koji se već koriste u liječenju Parkinsonove bolesti, a koje pravi firma iz Mineapolisa, Medtronic.

Portal Analitika