Region

Na Kosovu počinje predizborna kampanja

2805kosovo
P
redizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će na Kosovu biti održani 8. juna počinje danas, a završava se 6. juna u ponoć.

Na Kosovu počinje predizborna kampanja
Portal AnalitikaIzvor

Na izborima će učestvovati 30 političkih subjekata među kojima je pet srpskih.

Prvi put Srbi neće moći da računaju na rezervisana mjesta u Skupštini Kosova, ali će i nakon ovih izbora imati deset zagarantovanih mandata u kosovskom parlamentu.

Kandidat za poslanika na Srpskoj listi, Slobodan Petrović rekao je da očekuje da će veliki broj građana izaći na izbore i da je to važno, jer su Srbi prvi put u prilici da imaju potrebu da pređu cenzus kako bi imali veći broj od zagarantovanog broja poslanika u parlamentu.

„Očekujem da ćemo u ovom izbornom procesu imati maksimalnu podršku kako našeg naroda tako i zvaničnog Beograda“, rekao je Petrović, prenosi Tanjug.

Petrović je kazao da broj glasova koji će biti potreban kako bi se osvojilo poslaničko mjesto u Skupštini Kosova zavisi od izlaznosti birača i da se može očekivati da će sigurno biti potrebno više od 35 hiljada glasova za prelazak cenzusa.

„Važno je da što veći broj naših sunarodnika uzme učešća u izbornom procesu i glasa za Srpsku listu, koja je jedinstvena, koja je okupila sve političke predstavnike i aktere na Kosovu koji imaju uticaja u srpskoj zajednici na Kosovu,“, rekao je on.

Izbore na Kosovu, kako je najavljeno, pratiće skoro tri hiljade posmatrača.

Izvor: MINA; foto: theguardian.com

Portal Analitika