Svijet

Bez odluke o novom predsjedniku EK

2805ek
Š
efovi država i vlada država članica Evropske unije završili su prvu rundu konsultacija o budućem predsjedniku Evropske komisije i pozdravili održavanje ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Bez odluke o novom predsjedniku EK
Portal AnalitikaIzvor

“Imali smo korisnu prvu rundu”, rekao je novinarima predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej nakon neformalne večere dvadeset osmoro evropskih llidera u Briselu.

Van Rompej je saopštio da je razgovor o rezultatima evropskih parlamentarnih izbora bio u središtu diskusije, ali da Savjet još nema kandidata za budućeg šefa Komisije.

“Ovlašćen sam i da ispred Savjeta pregovaram o tome sa šefovima poslaničkih grupa čim one budu formirane”, rekao je Van Rompej.

Kandidata desnog centra Žan Kloda Junkera imenovao je Evropski parlament za predsjednika EK, ali Savjet tek treba da se izjasni o tome, podsjećaju agencije.

Prema Lisabonskom sporazumu, novog predsjednika Komisije predlaže Savjet, nakon čega on mora da dobije podršku većine u Parlamentu.

Van Rompej je izjavio da je Savjet pozdravio održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini, koji su prema negovim rečima protekli “pristojno, s obzirom na okolnosti”.

Izvor: MINA; foto: europski-fondovi.eu

Portal Analitika