Zanimljivosti

Naučnici našli lijek protiv bola bez neželjenih dejstava

2805lijek
L
jekovi protiv bolova nisu se značajnije mijenjali već godinama, pri čemu svi oni imaju niz mogućih neželjenih dejstava. Kada je riječ o jakim opioidima, mogućnost stvaranja zavisnosti i opasnost od predoziranja ponekad su izraženiji od pozitivnih efekata. Naučnici sa Univerziteta Djuk tvrde da su možda otkrili alternativu ljekovima koji se tradicionalno koriste za ublažavanje bola. Oni su razvili visokospecijalizovano antitijelo, koje suzbija bol neposredno djelujući na nervne ćelije.

Naučnici našli lijek protiv bola bez neželjenih dejstava
Portal AnalitikaIzvor

Profesor Sak-Jong Li je prvobitno namjeravao da izoluje određeni tip natrijumskog kanala nazvan Nav1.7 koji se nalazi na nauronima kako bi proučio njegovu strukturu.

Natrijumski kanali regulišu protok natrijuma kroz membranu neurona tako što kontrolišu ispaljivanje električnih singala koje šalje neuron.

Poznato je da podtip Nav1.7 učestvuje u generisanju osjećaja bola i svraba.

Li je koristio antitijela da bi došao do proteina kanala radi istraživanja, ali se zapitao da li bi bilo moguće stvoriti antitijelo koje inhibira funkciju kanala u živim organizmima.

Antitijelo je vrsta proteina koji proizvodi imunološki sistem svih kičmenjaka. To je dio takozvanog adaptivnog odgovora koji se vezuje za patogene bakterije i obilježava ih kako bi bile uklonjene iz organizma.

Kada se vakcinišemo protiv određene bolesti, zaštitu nam zapravo daju antitijela koje proizvodi naš imunološki sistem reagujući na vakcinu.

Naučnici odavno znaju da u laboratoriji mogu da generišu antitijela koja “nišane” određeni molekul ili strukturu (nazvanu antigen), a naučnici Univerziteta Djuk su u ovom slučaju uradili upravo to.

Antitijelo po mjeri ima visok afinitet prema natrijumskom kanalu Nav 1.7 na neuronima pod čijim se dejstvom antitijela vezuju za površinu tih proteina i stabilizuju ih u “off” (isključenoj) poziciji.

Kada kroz kanal ne ulazi natrijum, osjećaj bola i svraba je suzbijen. Budući da neuroni ne šalju ni signale koje naš mozak tumači kao bol, ova tehnika bi mogla da bude djelotvorna u liječenju bola izazvanog upalom, kao i neuropatskog bola.

Naučnici su testirali antitijelo na miševima i ustanovili da je ono djelotvorno i da ne proizvodi zavisnost, niti očigledna neželjena dejstva.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika