Region

VUČIĆ: Tužilaštvo ispituje ko je odgovoran za poplave

2705vucicpoplaveok
T
užilaštvo prikuplja obavještenja o eventualnoj odgovornosti za poplave u Srbiji i sve će biti ispitano, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić danas u Krupnju.

VUČIĆ: Tužilaštvo ispituje ko je odgovoran za poplave
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je na pitanje novinara da li tu misli na odgovornost funkcionera na lokalnom nivou odgovorio da "uglavnom" misli na njih.

Premijer Srbije je mještanima Krupnja obećao i da će sve srušene kuće u tom mjestu do kraja septembra izgraditi država, kao i da će obnoviti kompletnu putnu i drugu infrastrukturu oštećenu u katastrofalnim poplavama.

Vučić je u razgovoru sa mještanima nakon obilaska Krupnja precizirao da je srušeno u potpunosti 38 kuća, dok je 168 kuća oštećeno. Najavio je potpunu obnovu srušenih objekata.

"Našli smo način. Ovde je 38 kuća srušeno i njih će obnoviti država Srbija. Takođe, 168 kuća je oštećeno i tu ćemo pomoći građevinskim materijalom i radnom snagom i na druge načine, a tamo gdje budemo mogli pomoći ćemo i električnim aparatima", rekao je Vučić.

On je dodao i da država preuzima na sebe i izgradnju puteva, kategorisanih i nekategorisanih na teritoriji te opštine i poručio da Krupanj neće ostaviti "da se muči" sa nedostajućim finansijskim sredstvima.

Premijer Srbije je dodao i da će država sve uraditi i kada je riječ o šteti na elektromreži i telekomunikacijama. Prema njegovim riječima, najveći problem je pitanje klizišta, a stručne službe će odlučiti na kojim lokacijama će se kuće graditi.

Vučić je podvukao da su rokovi veoma kratki i da očekuje da se iskoristi ljeto kako bi se ljudi prije kraja septembra mogli useliti u svoje kuće i nastaviti normalan život.

On je dodao da će život u Krupnju biti ne samo normalizovan već i unaprijeđen, objasnivši da će se država potruditi da dovede investitora koji bi otvorio fabriku tekstilne industrije u ovom mjestu. Vučić je rekao da već ima na umu jednog potencijalnog investitora koji bi mogao da zaposli 300 do 500 radnica, što bi, kako je ocijenio, bio veliki podsticaj za Krupanj.

Na pitanje novinara u vezi sa preventivnom izgradnjom nasipa i uređenju vodotokova, Vučić je rekao da će se na tome raditi, ali da ne može sve da se uradi odmah dodavši da tako nešto na primjer ne može ni Amerika.

On je naveo da se mora pojačati korito rijeke i dodao da su u Krupnju nasipi oštećeni.

Vučić je rekao da će se na tome raditi na nivou cijele Srbije, ali da onaj ko kaže da će sve stići da se uradi ne govori istinu i podvukao da i kada bi bile uložene dvije milijarde evra, opet ne bi to moglo da se uradi pogotovu što Srbija te dvije milijarde i nema.

Premijer Srbije je najavio da će za dva mjeseca ponovo doći kako bi se uvjerio kako radovi napreduju.

Portal Analitika