Zabava

Vodič za šoping: Kako izabrati savršeni par cipela

2705cipele
P
rošla su vremena kada su se cipele usklađivale s torbicom po boji ili materijalu, a najvažnija stvar na koju biste trebali da mislite tokom kupovine cipela glasi - kožna obuća znači udobnost i kvalitet, piše 24sata.hr.

Vodič za šoping: Kako izabrati savršeni par cipela
Portal AnalitikaIzvor


- Ako nije riječ o pravoj koži, velika je mogućnost da će vas cipele nažuljati i urezivati se u stopala. Prava koža omogućuje udobnost i prilagođava se svakom obliku - počinje dizajner cipela Ivan Ledenko.



Pametno je uložiti novac u kvalitetan komad obuće jer biram modele koje ću nositi duži period, kaževBojana Gregorić



Za svakodnevne obaveze, posebno one poslovne, birajte cipele neutralnih boja. Crne i tamnoplave, ali i trendi “nude” nijanse učiniće vaše stopalo elegantnim. Takođe, za posao nikako ne dolaze u obzir vrtoglavo visoke potpetice.



- Za svaki dan idealna je visina potpetice od pet do sedam centimetara. Stopalo je i dalje u prirodnom položaju i ne napreže se. Ako vam posao dopušta otkačenije modele, preporučujem platforme. Kod njih je debljina platforme već dva centimetra, pa je visina potpetice automatski smanjena, a noga je i dalje lijepo izdužena - pojašnjava.



U ponudi ima i mnogo modela salonki koje su kombinovane sa skrivenom platformom. S Ivanom se slaže i glumica Bojana Gregorić, koja za svaki dan bira ipak ravne modele.



- U proljeće i jesen za dnevni ritam obaveza najčešće biram baletanke. Također, jako volim popularne starke koje su već dugi niz godina osnova mog cipelara. Visoke potpetice ostavljam za elegantnije prilike jer smatram da svaki styling izgleda elegantnije u štiklama - pojašnjava Bojana.



Kada krećete u kupovinu novih cipela, poslužite se s nekoliko trikova. S obzirom na to da stopala vrlo često do kraja radnog dana nateknu, cipele uvijek kupujte u kasnijim popodnevnim satima. Tako se neće dogoditi da vam nakon nekoliko sati nošenja nove cipele postanu pretijesne. Kod sportske obuće vodite računa o dužini palca te svakako pogledajte unutrašnjost cipele jer mekani jastučići na prednjem dijelu i peti omogućuju udobnije hodanje.



Izgledajte više, bez visokih potpetica




1. Birajte ravne cipele koje idu lagano u špic.


2. Što otvoreniji gornji dio cipele takođe optički izdužuje nogu.


3. Izbjegavajte modele s debljim, tamnim trakama preko stopala i oko gležnja jer će “razlomiti” stopalo.


4. Klonite se cipela s “kapicama” jer u njima noga izgleda zdepastije i kraće.



Ciljani šoping

Ako ciljano kupujete cipele za određeni styling, svakako sa sobom ponesite komade odjeće koje ćete uz njih kombinovati kako biste odmah mogli vidjeti cijeli outfit.



Nepogrešiva klasika

Klasičan model salonki lako se prilagođava svakom poslovnom stylingu, jednako kao i “peep-toe” modeli s otvorenim prstima, objasnio je dizajner cipela Ivan Ledenko.

avaz.ba

Portal Analitika