Svijet

Priveden "princ tame" i Sarkozijeva desna ruka

2705gueant
U
okviru istrage o korupciji tokom prodaje kompanije Adidas priveden je bivši francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant, poznat kao "desna ruka" bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozija, javlja Anadolu Agency (AA).

Priveden "princ tame" i Sarkozijeva desna ruka
Portal AnalitikaIzvor


Istraga je započeta zbog nezakonite uplate na račun biznismena i vlasnika Adidasa Bernarda Tapieje, koji je blizak prijatelj tadašnjeg pradsjednika Sarkozija. Privedeni Gueant, poznat i pod nadimkom "princ tame" tada je obavljao dužnost Sarkozijevog generalnog sekretara. On se tereti da je pomogao da Tapie dobije spor sa francuskom bankom Credit Lyonneis. Tapieja je banka navodno prevarila pa mu je isplačena nadoknada u iznosu od 400 miliona eura.



Gueant je u periodu od 2002. do 2004. godine bio generalni sekretar francuskog predsjednika, a u okviru još jedne istrage se tereti i za nezakonito primanje mjesečnih premija od po 10.000 eura iz budžeta snaga beybjednosti.



U toku je takođe i još jedna istraga o Gueantovoj odgovornosti za uzimanje nezakonite finansijske pomoći od bivšeg libijskog lidera Muamera al-Gadafija tokom Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. godine.

vijesti.ba

Portal Analitika