Zanimljivosti

Snimili rijedak vremenski fenomen koji ih je "progutao"

2705oblak
R
ibar Endru Balard (24) je tokom svoje nedavne plovidbe jezerom Mičigen naišao na prelijep i nesvakidašnji prizor. On je iz svog broda snimio ogromni zid magle koji se spušta na površinu jezera i praktično pravilnom linijom proteže desetak kilometara.

Snimili rijedak vremenski fenomen koji ih je "progutao"
Portal AnalitikaIzvor


Mladi ribar je zajedno sa ocem odlučio da ne pobjegne pred ovim neobičnim fenomenom, već da sačeka da magla “proguta” njihov čamac.



- Vidjeli smo niski oblak koji nam se polako približavao i onda smo shvatili koliko je blizu vode. Na trenutak smo pomislili da se povučemo, ali je radoznalost prevagnula. Htjeli smo da vidimo kako je u magli – rekao je Endru.



- Talasi su postali veći, temperatura je naglo pala, a vidljivost se smanjila na samo nekoliko metara, tako da više nismo znali gdje smo. Na trenutke se razvedrilo, pa nas je ponovo progutalo. Kad su se oblaci malo razišli, vidjeli smo dugu – rekao je Endru i dodao da je vjetar počeo da duva sve jače, brzinom od oko 30 kilometara na sat kad su “ušli” u oblak.



Ribari su se dokopali obale pomoću navigacije.



Veliki oblak je fenomen kog naučnici nazivaju advektivnom maglom, koja nastaje pri strujanju toplog vazduha iznad hladnije podloge.



Pogledajte video:

telegraf.rs

Portal Analitika