Svijet

Potpisana deklaracija o ujedinjenju hrišćana

255Patrijarh_i_papa
R
imokatolički papa Franja i pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisali su u Jerusalimu ekumensku deklaraciju u cilju ujedinjenja hrišćana.

Potpisana deklaracija o ujedinjenju hrišćana
Portal AnalitikaIzvor

Poslije potpisa deklaracije u kojoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve, Franja i Vartolomej su održali zajedničku moltvu u crkvi Hristovog groba u Starom gradu Jerusalima.

Svjetske agencije ocjenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nijesu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve. 

Cilj papine posjete Svetoj zemlji jeste obilježavanje 50. godišnjice istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore. 

Papa je ranije danas pozvao na misi u Vitlejemu predsjednike Izraela i Palestine, Šimona Peresa i Mahmuda Abasa, da zajedno dođu u Vatikan i mole se za mir. 

"Na mjestu gdje je rođen Princ mira, želim da pozovem Šimona Peresa i Mahmuda Abasa da se zajedno sa mnom u Vatikanu mole za mir. Mir se gradi malim gestovima, ali zato mnogi pate i strpljivo čekaju", rekao je papa vjernicima na misi. 

Franja je izraelsko-palestinski sukob ocijenio kao "sve neprihvatljiviji" i pozvao obje strane da donesu hrabre i kreativne odluke kako bi se sklopio konačan mir. 

Poglavar Rimokatoličke crkve danas je odstupio od protokola i neočekivano stao ispred zida koji deli Izrael i Zapadnu obalu. 

Papa je nenajavljeno izašao iz automobila i molio se nekoliko minuta ispred zida, na kojem se i dalje nalaze grafiti i pored toga što je prefarban pred njegov dolazak. 

Abas, s kojim se papa sastao tokom dana, rekao je da je to "ružan zid koji je Izrael silom izgradio na palestinskoj teritoriji". 

Papa će sjutra održati misu na Sionskoj gori, mjestu posljednje večere Isusa Hrista za hrišćane, i grobu cara Davida za Jevreje. 

Papa će sjutra obići Jerusalim, gdje će se odvojeno sastati s jerusalimskim glavnim muftijom i izraelskim rabinima. Takođe će održati molitvu kod Zida plača i posjetiti memorijal Holokausta Jad Vašem.

(rtcg.me)

 

Portal Analitika