Politika

CDT: Posmatračima zabranjen ulaz na više biračkih mjesta

okcdt
P
osmatračima CDT-a na više biračkih mjesta u Podgorici jutros nije dozvoljen ulazak na biralište, dok se na jednom broju biračkih mjesta posmatračima  zabranjuje vođenje bilo kakve evidencije, uključujući i evidenciju o kvalitetu procedure glasanja, saopšteno je iz te NVO.

CDT: Posmatračima zabranjen ulaz na više biračkih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Posmatrači CDT-a imaju ovlašćenje Državne izborne komisije (DIK) da prate tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora, što znači da imaju pravo da budu na biračkom mjestu i prate sve radnje vezane za sprovođenje izbora.

Zabranom pristupa biračkom mjestu akreditovanim posmatračima uskraćeno je pravo da posmatraju jedan dio izbornog procesa, ali se ti problemi trenutno rješavaju u komunikaciji sa Izbornom komisijom Glavnog grada.

Kada je u pitanju zabrana vođenja evidencija, CDT podsjeća da je prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika dozvoljeno vođenja evidencije na biračkom mjestu, o broju izašlih birača i o kvalitetu izborne procedure. Zabranjeno je samo vođenje evidencije o identitetu birača, što nezavisni posmatrači svakako ne rade.

Takođe, posmatračima CDT-a na jednom broju biračkih mjesta birački odbori odbijaju da daju bilo kakve podatke, uključujući i podatke o broju upisanih u birački spisak i broju birača koji su glasali.

Na taj način se ograničava pravo na posmatranje izbor jer se posmatrači ne mogu kvalitetno informisati o procesu.

CDT se obratio Opštinskoj komisiji Glavnog grada sa zahtjevom da izda jedinstveno uputstvo biračkim odborima, sa jasnom instrukcijom da se posmatračima dozvoljava vođenje evidencije, i da imaju pravo da dobiju sve informacije od značaja za sprovođenje izbora.

Ovim putem i javno apelujemo na organe za sprovođenje izbora da nam omoguće posmatranje u skladu sa Zakonom.

Partijski aktivisti vode evidenciju o biračima

Ispred Omladinskog doma u Tološima, gdje se nalaze biračka mjesta 5, 5a, 5b, i 5c grupa partijskih aktivista vodi evidenciju o biračima koji su glasali.

Vođenje evidencije o biračima nije dozvoljeno na biračkom mjestu, pa ovaj postupak partijskih aktivista ispred biračkih mjesta predstavlja pritisak na birače. Apelujemo na organe za sprovođenje izbora da udalje partijske aktiviste iz neposrednog okruženja biračkih mjesta.

U Golubovcima, na manje od 100 metara udaljenosti od biračkih mjesta 87 i 87a nalazi se objekat za koji vjerujemo da je štab političke partije, iz kojeg se, takođe, vodi evidencija i vrši uticaj na birače, navode u CDT-u.

 

 

Portal Analitika