Politika

RAIČEVIĆ: MANS nema pravo da lijepi plakate na biračkim mjestima

srdjaok2405
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nema pravo da na biračkim mjestima postavlja svoje postere, a ukoliko to učine, birački odbor je dužan da te materijale ukloni, saopšteno je iz Izborne komisije (IK) Glavog grada.

RAIČEVIĆ: MANS nema pravo da lijepi plakate na biračkim mjestima
Portal AnalitikaIzvor

Iz MANS-a su ranije saopštili da im je rečeno da na biračkim mjestima neće biti moguće istaći izvode iz Ustava kojima se građanima pojašnjavaju prava vezana za izborni proces, ali će njihovi posmatrači, kako su naveli, svakako postaviti postere „a članovi odbora neka sami odluče da li će se usuditi da cijepaju i uklanjaju ustavne odredbe“.

Predsjednik IK Glavnog grada, Srđa Raičević, kazao je da je MANS dobio akreditaciju za posmatranje izbora u Podgorici, i da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika jasno je definisano koja su prava, obaveze i mogućnosti posmatrača.

On je potvrdio da se MANS obratio IK Glavnog grada sa zahtjevom da na svim biračkim mjestima u Podgorici postavi svoje postere koji će objašnjavati građanima na koji način mogu glasati ili prijaviti neregularnost.

- IK je odbila takav zahtjev s obzirom na to da je Zakonom precizno utvrđeno da se na biračkom mjestu može naći samo naziv tog biračkog mjesta i zbirne izborne liste. U tom smislu, jasna je i instrukcija koju smo dali biračkim odborima, da na biračkim mjestima ne može biti nikakvog drugog materijala - kazao je Raičević.

On je naglasio da je birački odbor dužan, ukoliko dođe do lijepljenja takvih plakata, da ih ukloni.

„Istovremeno, birački odbori su, kroz Pravilnik o njihovom radu, jasno i precizno upoznati da, kako člana odbora, tako i posmatrača koji na bilo koji način remeti red na biračkom mjestu, upozorava da to ne radi, a ukoliko bi se remećenje nastavilo, ima pravo da donese odluku o udaljenju sa biračkog mjesta“, pojasnio je Raičević.

On je rekao da se nada da do toga neće doći.

„I da će MANS iskazati svoj demokratski kapacitet i potruditi se, zajedno sa svima nama, da izborni dan protekne na ozbiljan, regularan i na način kako to dolikuje ovom gradu i državi“, dodao je Raičević.

 

MINA, foto: spisak.me

Portal Analitika