Svijet

Veliki izazovi pred grčke banke

grececeeokco
S
manjenje obima nenaplativih kredita, povećanje kreditiranja i konačno vraćanja bankarskog sektora u privatne ruke, tri su ključna cilja grčkih banaka.

Veliki izazovi pred grčke banke
Portal AnalitikaIzvor

U bankama te države uspješno je završena druga faza njihove dokapitalizacije.

Nakon što su prikupile 37 milijardi eura u roku od 12 mjeseci, kako od države tako i iz privatnog sektora, grčke banke su sada među najsnažnijim u Evropi na polju adekvatnosti kapitala, piše grčki dnevni list Katimerini.

Prema podacima konsultantske kuće Euroks, Alfa banka je na kraju prošle godine imala visokokvalitetni kapital od 16,1 odsto ukupne aktive, Pireus je imao 13,9 odsto, Eurobanka 11,3 odsto, a Nacionalna banka Grčke (NBG) 11,2 odsto, prenosi Tanjug.

Osnovni kapital tih banaka biće dodatno ojačan, s obzirom da sve banke sprovode programe restrukturiranja koji uključuju prodaju imovine.

Snažan osnovni kapital je apsolutno neophodan da bi banke rizične zajmove stavile pod kontrolu. Nivo loših kredita u Evropi u prosjeku iznosi 6,1 odsto svih kredita, a u Grčkoj je u prvom kvartalu dostigao 33 odsto, petostruko više.

Banke očekuju nastavak rasta rizičnih zajmova u ovoj godini, iako sporijim tempom. Procenat tih zajmova trebalo bi blago da padne naredne godine, a 2017. se očekuje spuštanje ispod sadašnjeg nivoa.

Još jedan izazov koji stoji pred bankama, a od kojeg zavisi i smanjenje obima nenaplativih kredita, predstavlja povećanje kreditiranja. Banke u trećem kvartalu očekuju stabilizaciju, a u četvrtom i rast kreditiranja. Od 2010. do ove godine, ukupan broj odobrenih zajmova smanjen je za 50 milijardi eura, odnosno 18 odsto.

Još jedna ključna stavka za banke i lokalnu privredu je vraćanje banaka u ruke privatnog sektora.

 

Mina-business

Portal Analitika