Svijet

Kompanija HP prihodovala ispod očekivanja

2405ho
P
rihodi Hewlett-Packard (HP) pali su za tri mjeseca, do kraja aprila, 11. kvartal uzastopno.

Kompanija HP prihodovala ispod očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

Prihodi HP-a u tom periodu iznosili su 27,3 milijarde USD, što je jedan odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period i manje od 27,4 milijarde, koliko su očekivali analitičari.

Iako je čista dobit kompanije porasla 18 odsto, na 1,27 milijardi USD, pad prihoda tog tehnološkog diva 11. kvartal uzastopno razočarao je ulagače, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor HP-a Meg Whitman rekla je da je to drugo tromjesečje uzastopno kako su prihodi stabilni, što ohrabruje i pokazuje da se kompanija pozicionira za budućnost.

Whitman je saopštila i da se nastavlja preusmjeravanje kompanije i da se i dalje pronalaze načini za efikasnije poslovanje u svim područjima u kojima HP djeluje.

Najveći svjetski proizvođač ličnih računara nastoji da preusmjeri svoje poslovanje prema kompjutorskoj opremi i mrežnim sistemima za kompanije, a smanji zavisnost od prodaji PC-a, s obzirom da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računara.

Zbog toga se procjenjuje da će kompanija ukinuti još 11 hiljada do 16 hiljada radnih mjesta, nakon što je u prethodne tri godine već podijeljeno 34 hiljade otkaza. Krajem prošle godine HP je imao 317,5 hiljada zaposlenih širom svijeta.

Portal Analitika