Svijet

Mali broj ruskih vojnika odlazi s ukrajinske granice

2405vojnici
P
entagon je saopštio da vidi da se mali broj ruskih vojnika pomjera dalje od granice sa Ukrajinom, ali da je rano za zaključak da je riječ o cjelokupnom povlačenju ruskih snaga koje je najavila Moskva.

Mali broj ruskih vojnika odlazi s ukrajinske granice
Portal AnalitikaIzvor

Porparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u petak da su SAD vidjele znakove priprema za pokret trupa dalje od područja granice, prenijela je agencija AP.

Kirbi je, međutim, naglasio da se desetine hiljada ruskih vojnika i dalje tamo nalazi.

Prema portparolu Pentagona, kontinuirano prisustvo ogromnog broja ruskih vojnika duž granice ima efekat eskalacije tenzija u istočnoj Ukrajini.

SAD i drugi njeni saveznici NATO traže od Rusije da odmah ukloni svoju vojsku sa ukrajinske granice.

Načelnik ruskog Generalštaba, general Valerij Gerasimov, izjavio je u petak da će biti potrebno 20 dana da se vojna oprema, privremeno raspoređena u blizini granice sa Ukrajinom, vrati u baze.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz ruskog Ministarstva odbrane, agencija Rojters je prenela da će vojnici i oprema potpuno biti izmješteni sa granične oblasti u narednih nekoliko dana, a da će biti potrebno 20 dana da se vrate u baze.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin dao je prije četiri dana nalog da se završe vojne vježbe i vrati vojska iz regiona Rostov-na-Donu, Belgorod i Brjansk, u svoje stalne vojne baze.

Time se smanjila napetost uoči prevremenih predsjedničkih izbora u Ukrajini, 25. maja.

Portal Analitika