Svijet

(VIDEO) Sve oči uprte u Tihi okean: Zemlji prijeti novi El Ninjo?

2305tihiOkean
O
vih dana "Jason-2" bilježi čudne promjene i one jako liče na one iz 1997. godine, prenose svjetske agencije. S obzirom da je 70 odsto naše planete pokriveno okeanima, aktivnost ovog satelita je ključna za globalnu prognozu vremena i klime.

(VIDEO) Sve oči uprte u Tihi okean: Zemlji prijeti novi El Ninjo?
Portal AnalitikaIzvor

- Kombinacija podataka koji se odnose na površinu vode i temperaturu jako me podsjeća na to kako je Pacifik izgledao u proljeće 1997. Ispalo je da je to bila najava velikog El Ninja - rekao je Bil Pacert, stručnjak za klimu u Nasinoj “Jet Propulsion” laboratoriji.

Novi ScienceCast video istražuje da li se zaista novi El Ninjo stvara u Tihom okeanu.

- Ne možemo da budemo sigurni da će se El Ninjo stvoriti tokom 2014, niti koliko će veliki da bude - oprezan je Majk Mekfaden iz NOAA “Pacific Environmental Research Laboratories” u Sijetlu, "ali podaci koje je poslao Jason-2 podržavaju teoriju da se stvara El Ninjo koju je prošlog mjeseca objavio NOAA.

Ono što je "Jason-2" vidio je serija "Kelvinovih talasa" - masivnih promjena u nivou mora - koje se događaju duž cijelog Pacifika, od Australije do Južne Amerike. Ti talasi bi mogli da budu najava El Ninja.

Oba fenomena, Kelvinovi talasi i El Ninjo, povezani su sa vjetrom. Pacifički vjetrovi - pasati - duvaju s istoka na zapad i “guraju” suncem zagrijane površinske vode ka Indoneziji. Rezultat toga je da je nivo mora blizu Indonezije 45cm viši nego blizu Ekvadora. Naučnici to pojavu zovu “vrući bazen” i to je najveći rezervoar tople vode na našoj planeti.

Ipak, ti vjetrovi se pritaje na par dana ili nedjelja i onda se taj povišeni nivo vode “vraća” ka Amerikama.

- To je Kelvinov talas . I to nije neobično da se dogodi par puta svake zime - rekao je Mekfaden

El Ninjo se dešava kada pasata nema - ne par dana - već više mjeseci. Tada Kelvinovi talasi prelaze Pacifik u karavanu, podižu nivo mora i napuštaju tople ekvatorijalne vode.

Osmog maja “National Centers for Environmental Prediction” prognozirao je da postoji 65 odsto vjerovatnoće da se El Ninjo formira tokom ljeta 2014.

- El Ninjo iz 1997/98 bio je školski primjer - prisjeća se Pacert. - Tada smo podatke dobijali od satelita TOPEX/Poseidon, prethodnika Jasona-2. Mapa okeanske površine pokazala je veliki skok - nivo vode bio je viši 10cm nego što je to normalno, a voda se pomijerala duž ekvatora od Australije do Južne Amerike - dodao je on.

"Isti obrazac ponavlja se i 2014," kaže Mekfaden. "Serija Kelvinovih talasa stvorena lokalnim zapadnim vjetrovima u zapadnom Pacifiku koji su počeli da duvaju sredinom januara kreću se na istok. Promjena je nastala kada su pasati počeli da se bude u svom redovnom terminu - sredinom aprila."

Stručnjaci za okean i atmosferske promene u NOAA i NASA pažljivo prate pasate.

- Biće mnogo jasnije tokom sljedeća dva do tri mjeseca, da li su sve ove promjene najava za veliki El Ninjo, ili njega neće biti uopšte. Jason-2 je izuzetno pouzdan u praćenju Kelvinovih talasa. A oni će nam reći istinu - kaže Mekfaden.

NASA; ScienceCast

Portal Analitika