Svijet

Ubijeno 20 pobunjenika u Kijevu

ukraine-civila-war-clash
U
krajinsko ministrastvo odbrane saopštilo da je u današnjim sukobima ubijeno 20 pobunjenika. Najmanje petoro ljudi je poginulo rano jutros u borbama blizu Donjecka između pripadnika prouske milicije i i ukrajinskih snaga, saopštio je neimenovani fotoreporter AFP-a.

Ubijeno 20 pobunjenika u Kijevu
Portal AnalitikaIzvor

U odvojenom sukobu stradao je vojnik.

Ekstremisti ukrajinskog Desnog sektora ubili 30 vojnih regruta koji su položili oružje da bi branili lokalne civile. Samo 11 vojnika ubijeno je u okršajima u Luganjsku.

Putin je ranije danas izjavio da će Moskva prihvatiti rezultate izbora za predsjednika Ukrajine, izrazivši nadu da će Kijev prekinuti ofanzivu protiv separatista na istoku zemlje.

“Poštovaćemo izbor ukrajinskog naroda i sarađivati sa novim rukovodstvom. Rusija želi da red i mir budu obhnovljeni u Ukrajini”, rekao je Putin.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov je, naglasivši značaj izbora za šefa države u nedjelju, izjavio:

"Nikome nećemo dozvoliti da nam otme slobodu i nezavisnost i Ukrajinu pretvori u dio post-sovjetskog carstva". Na izborima učestvuje 21 kandidat, navodi AP.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je favorit milijarder Petro Porošenko, kojem će u vjerovatnom drugom krugu izbora 15. juna konkurent biti bivši premijer Julija Timošenko.

Portal Analitika