Politika

ĐUKANOVIĆ: DPS uvjerena u apsolutnu pobjedu, nemoguć pakt sa DF-om

okmilopr
D
emokratska partija socijalista  je uvjerena da će osvojiti apsolutnu vlast u Podgorici. Ukoliko se to, međutim, ne desi, u koaliciju će pozvati one koji su im programski najsličniji, a to su SDP i Pozitivna, tačnije koalicija "Evropsko lice Podgorice”, poručio je predsjednik DPS-a i premijer Milo Đukanović gostujući u emisiji “Živa istina” urednika Darka Šukovića.

ĐUKANOVIĆ: DPS uvjerena u apsolutnu pobjedu, nemoguć pakt sa DF-om
Portal AnalitikaIzvor

„Temeljne političke vrijednosti koje okupljaju koaliciju SDP-Pozitivna su veoma slične temeljnim političkim vrijednostima za koje se zalaže koalicija "Za evropsku Podgoricu". Dakle, ne bih mogao ni pretpostaviti da bi naša koalicija, po bilo koju cijenu, pokušavala da pravi paktove sa Demokratskim frontom, zato što bi to značilo istovremeno poništavanje svih naših važnih političkih ciljeva i što je najgore, dovođenje u pitanje nečega što mi smatramo nacionalnim interesima Crne Gore ”, kazao je Đukanović.

Đukanović kaže da je tačno da je sa SDP-om postojao razgovor o tome da nakon pet godina, Miomir Mugoša ne bude kandidat za gradonačelnika, ali da dogovora nije bilo.

Na pitanje da li nakon svih oštrih riječi koje je DPS razmijenila sa SDP-om sebe može da zamisli na zajedničkoj bini sa Rankom Krivokapićem, Đukanović odgovara:

- Naravno, zašto da ne? Ja ovo shvatam kao posao, kao službu koja je u interesu Crne Gore. Primijetili ste da je između SDP-a i DPS-a u posljednje vrijeme bilo malo više žučne rasprave, da su razmijenjene određene ocjene neslaganja između gospodina Krivokapića i mene, ja to smatram sastavnim dijelom "sricanja" nekih novih lekcija iz demokratske kulture.

Đukanović smatra neprimjerenim uslovljavanjem, stav Bogojevića, koji je ranije saopštio, da DPS mora da se mijenja da bi bio njihov saveznik. Ipak, kako kaže, u DPS-u su svjesni da njihova stranka nije idealna.

- Da li je nužno da se mijenjamo? Da. Ja vjerujem da se DPS najviše mijenjao, stoga vjerujem da će najmanje potrebe za promjenama trebati DPS-u, jer zaista mislim da će mnogo više potrebe za promjenama trebati svakoj drugoj političkoj stranci u CG, dakle, uključujući i ovoj koja pokušava da nam navodno ispostavlja takve uslove - kazao je Đukanović.

Na pitanje, što misli da je povod oštre reakcije Moskve, nakon njegove posjete Vašingtonu, kada je ocijenila da on iznosi anti-ruske stavove, Đukanović kaže:

- Ja mislim da je veoma jasno riječ o tome da je jedna velika svjetska sila kakva je Rusija željela da taj povod iskoristi da pošalje svoju poruku. A, poruka je - protivljenje širenju NATO-a, generalno, u ovom slučaju širenju NATO-a na Balkan - kazao je Đukanović.

On je naveo da nije kontaktirao sa šefom delegacije EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem, nakon što mu je ranije poručio da se umiješao u izborni proces.

Đukanović je tada reagovao na ocjenu Drobniča da naša zemlja nije morala da se pridruži sankcijama Rusiji. Osim toga, iznio je stav o tome kako javnost doživljava diplomate u regionu, ali i u Crnoj Gori.

- Ambasadore u Crnoj Gori doživljavaju kao neke visoke guvernere koje je tu neko poslao da upravljaju Crnom Gorom. Ambasadori treba da obave svoj posao u komunikaciji sa MVPEI  - zaključio je Đukanović.

Antena M

Portal Analitika