Zanimljivosti

Asteroid iz Čeljabinska prije pada na Zemlju imao sudar u svemiru

2305cebljansk
A
steroid koji je prošle godine eksplodirao iznad Čeljabinska povrijedivši više od hiljadu ljudi krhotinama stakla i drugih dijelova zgrada, prije dolaska do Zemlje imao je sudar u svemiru s drugim asteroidom, utvrdili su naučnici.

Asteroid iz Čeljabinska prije pada na Zemlju imao sudar u svemiru
Portal AnalitikaIzvor


Analiza minerala žadeita koji je pronađen u fragmentima asteroida na Zemlji nakon eksplozije pokazuje da je tijelo asteroida pogodio veći asteroid pri brzini od 4.800 kilometara na sat i tada se odlomio dio koji je krenuo prema Zemlji.



Otkriće bi trebalo da pruži naučnicima više podataka u tome kako se asteroid našao na putu sudara sa Zemljom. Naučnici vjeruju da je do sudara došlo prije 290 miliona godina.



Većina asteroida promjera 20 metara koji je letio iznad Čeljabinska u jugozapadnom dijelu Sibira 15. februara prošle godine izgorjela je zbog atmosferskog trenja pri brzini od 67.600 kilometara na sat, no manji fragmenti su 'preživjeli'. Asteroid je letio brzinom 60 puta većom od brzine zvuka i eksplodirao je na visini od oko 30 kilometara snagom koja je 30 puta veća od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.



Asteroid iz Čeljabinska izazvao je drugu najsnažniju eksploziju koju bilježi istorija. 1908. navodno je eksplodirao asteroid snagom oko hiljadu puta većom od atomske bombe u Hirošimi uništivši 80 miliona stabala na 2.000 kvadratnih kilometara blizu rijeke Tunguske u Sibiru.

hrt.hr

Portal Analitika