Politika

JASAVIĆ: Gutovićeva poruka neprihvatljiva

1405azrajasavicok
P
oslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić reagujući, na izjavu glumca Milana Gutovića, kazala je  da njegova poruka, poslata sa političkog skupa vladajuće partije, naprosto neprihatljiva sa stanovišta svih standarda rodne ravnopravnosti Evrope i pokazuje antievropsko lice DPS-a.

JASAVIĆ: Gutovićeva poruka neprihvatljiva
Portal AnalitikaIzvor

Gutović je na skupu "Koalicije za evropsku Podgoricu" u Sportskom centru Morača rekao da je on „Migov poklon iz Beograda“ i da poklon treba da bude rijedak i jeftin.

"To vam je kao dobra žena. Dobra žena je rijetka i jeftina, a sve ostale su poslovna pratnja" rekao je Gutović na konvenciji.

- Osjećam obavezu prema svim ženama u Crnoj Gori ,ne kao predstavnica bilo koje političke grupacije, ni kao poslanica, niti kao jedna od rijetkih  žena u politici u Crnoj Gori, već prije svega kao žena, da reagujem na izjavu/poruku koju smo mogli čuti na konvenciji DPS-a a koja glasi: "To vam je kao dobra žena. Dobra žena je rijetka i jeftina, a sve ostale su poslovna pratnja". Ovakva poruka, i to poslata javnosti sa političkog skupa vladajuće partije je naprosto neprihatljiva i pokazuje antievropsko lice DPS-a - navodi se u reagovanju Jasavić dostavljenom Portalu Analitika.

Ona ističe da sve žene po ovom stavu mogu "biti ILI jeftine ILI poslovna pratnja".

- Ove druge bi valjda trebalo da budu skupe i vrijedne. Iako svi znamo da u Crnoj Gori živimo u muškocentričnom svijetu, krajnje je bizarno da se dodatnim izjavama na skupovima sa kojih se šalju političke poruke, i to onih koji vladaju, žene dodatno unižavaju i proglašavaju jeftinim (ako su dobre). Ovakva diskurzivna praksa je neprihvatljiva sa stanovišta svih standarda rodne ravnopravnosti Evrope. Lično ću tražiti od referentnih organizacija i institucija EU koje se bave rodnom ravnopravnošću da oštro osudi ovakve i slične izjave. Što se nas žena u Crnoj Gori tiče, znam da će ovakve stavove svakako osuditi - navodi Jasavić.

Portal Analitika