Društvo

Ministarstvo: Napadače na LGBT aktivistu identifikovati i procesuirati

2305lgbt1
P
ovodom fizičkog napada na istaknutog aktivistu NVO LGBT ,,Forum progres”, koji se dogodio 21. maja, kao i zbog napada na prostorije LGBTIQ Socijalnog Centra SOGI prije desetak dana,  reagovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. U saopštenju Ministarstvo najoštrije osuđuje napad i izražava uvjerenje da će počinioci biti identifikovani i procesuirani.

Ministarstvo: Napadače na LGBT aktivistu identifikovati i procesuirati
Portal AnalitikaIzvor

"Nezamislivo je da se na prostoru naše države ovako nešto  događa. Nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice postaje učestalije i eskalira. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad i dvojicu počinilaca istog. Takođe, zahvaljujući očevicima napada, izražava uvjerenje da će  se počinioci ovakvog djela identifikovati, procesuirati  i da će im odgovarajuća sankcija biti izrečena", kaže se u saopštenju Ministarstva dostavljenom Portalu Analitika.

Ministar dr Suad Numanović apeluje na nadležne institucije da je neophodno da se preduzmu sve aktivnosti usmjerene na prevenciju ovakvih slučajeva, dok će, kako navode, Ministarstvo pojačati aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih društenih struktura i građana, kako  bi se procenat nasilja značajnije smanjio.

"Naša društvena svijest jeste napredna u smislu poštovanja različitosti i ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu. Naša je dužnost i obaveza da svi naši građani osjećaju jednaku sigurnost u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika