Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • ULJAREVIĆ: Posjeta Rasmusena vid ohrabrenja, ali ne znači da će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO

ULJAREVIĆ: Posjeta Rasmusena vid ohrabrenja, ali ne znači da će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO

2601Uljarevic
I
zvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je u izjavi za Portal Analitika da je posjeta generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena jedan vid ohrabrenja Crnoj Gori da nastavi proces evro-atlanskih integracija kao garanta dalje demokratizacije i uspostavljanja sistema vladavine prava, ali  da sama po sebi ne znači i konkretan znak da će Crna Gora dobiti poziv za NATO ove godine.

ULJAREVIĆ: Posjeta Rasmusena vid ohrabrenja, ali ne znači da će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO
Portal AnalitikaIzvor

- I Rasmusen je lično, pored izraza ohrabrenja, naveo brojne oblasti u kojima Crna Gora nije ostvarila potreban napredak, a na koje često ukazuje i kritički orijentisana domaća javnost. To je dio onih subjektivnih elemenata koji mogu biti ozbiljna prepreka Crnoj Gori za poziv u junu. Pored toga, postoje i objektivne okolnosti koje taj poziv čine još neizvjesnijim, a koje se odnose na usložnjavanje međunarodnih odnosa usljed krize u Ukrajini, kazala je Uljarević za Portal Analitika.

Prema njenim riječima, predstavnik NATO-a je bio vrlo konkretan u ocjeni da je neophodno hitno početi sa suštinskim iskoracima u reformi bezbjedonosnog sektora, pravosudnog sistema i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Nije teško zaključiti da se radi o tri oblasti koje su međusobno povezane. Reformisan, pročišćen, efikasan i efektivan bezbjedonosni sektor dao bi potrebnu logistiku nezavisnim pravosudnim organima da naprave konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u formi pravosnažnih presuda. Toga trenutno nema, a svakako je najslabija karika u tom inače slabom sistemu tužilaštvo koje vodi farsične postupke i koje očito nema dovoljan kadrovski potencijal da se odupre otvorenim političkim uticajima i pritiscima.

Samo konsolidovane i snažne državne institucije oslobođene neprimjerenog političkog uticaja mogu biti garant da je Crna Gora na suštinskom putu reformi i da je sposobna da bude dio ovog političkog i bezbijedonosnog saveza. Utisak je da Rasmunsen nije uvjeren da su naše institucije dostigle taj nivo, bez obzira što su bili sadržaji njegovih zvaničnih sastanaka i što generalno tvrde naši zvaničnici, navela je Uljarević.

Upitana kako gleda na optužbe dijela javnosti da bi posjeta najvećeg zvaničnika NATO mogla biti iskorišćena u predizborne svrhe, Uljarević je kazala da vladajući režim već više od deceniju vješto manipuliše svojim međunarodnim obavezama u izborne svrhe, sebe predstavljajući kao ekskluzivni garant evro-atlanskih integracija, što predstavlja politikatsku manipulaciju.

- Nema sumnje da će vlasti to pokušati i ovog puta tako da iskoriste, iako se radi o lokalnim izborima koji suštinski ne bi trebalo da se bave ovim nivoom politike, zaključila je Uljarević.

Portal Analitika