Svijet

Lavrov: Kriza je rezultat ekspanzije zapada

2305lavrovok
U
krajinska kriza je prirodan rezultat širenja uticaja Zapada na istok na račun interesa Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je ocijenio da takav pristup uništava istorijsku priliku za ujedinjenje kontinenta.

Lavrov: Kriza je rezultat ekspanzije zapada
Portal AnalitikaIzvor

Previranja u Ukrajini podsjećaju na nasilje i krvoprolića kroz koja je Evropa prošla u 20. vijeku, rekao je Lavrov na bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

"Naši zapadni partneri odbacili su zaista istorijsku priliku za izgradnju veće Evrope i odabrali granice i uobičajenu logiku širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom na istoku", naglasio je Lavrov.

Ruski zvaničnik rekao je da je Zapad ignorisao pozive Rusije na saradnju i da neće da se uključi u integrativne procese u Evroaziji.

Umjesto toga, Zapad primorava države koje su istorijski bliske Rusiji da biraju između Istoka i Zapada, smatra Lavrov.

"Uz osjetljivu političku situaciju u Ukrajini, taj pritisak bio je dovoljan da izazove ogromnu krizu državnosti", rekao je Lavrov i dodao da je Ukrajina samo jedan primjer destruktivnih rezultata zapadne spoljne politike.

On je rekao da operacije promjene vlasti u suverenim državama i "šarene revolucije" koje su orkestrovane iz inostranstva nanose štetu međunarodnoj stabilnosti.

"Pokušaji da se drugim narodima nametne sopstveni oblik unutrašnjih reformi, pri čemu se ne uvažavaju nacionalne karakteristike, da se `izveze demokratija`, vrši destruktivan uticaj na međunarodne odnose i uvećava broj kriznih žarišta na svjetskoj mapi", rekao je ruski zvaničnik.

Problemi u Ukrajini, Siriji, Avganistanu i mnogim drugim zemljama mogu biti riješeni samo kolektivnim naporom, a Rusija se zalaže za udruživanje snaga u rješavanju tih pitanja, zaključio je Lavrov.

(Vijesti.ba/Srna)

Portal Analitika