Svijet

U Lugansku ubijen najmanje 41 vojnik

2305luganskok
E
kstremisti ukrajinskog Desnog sektora ubili su 30 vojnih regruta koji su položili oružje da bi branili lokalne civile, a još 11 vojnika je ubijeno u odvojenim okršajima, dok je bilo žrtava i među članovima narodne milicije Luganska, javlja ruska novinska agencija Itar Tass.

U Lugansku ubijen najmanje 41 vojnik
Portal AnalitikaIzvor

Portparol narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ostap Černi naveo je da se incident sa vojnim regrutima dogodio juče, tokom razgovora narodne milicije LNR i vladinih snaga u gradu Privolje.

"U četvrtak smo čuli u Lisičansku da vojska pokušava da osvoji grad. Poslao smo grupu za pregovore. Kolona Ukrajinske nacionalne garde je bila blokirana civilima od nazad, uključujući žene i djecu. Dok su pregovori trajali, pucnji su se čuli i sedam članova narodne milicije Luganska je ubijeno i 16 je ranjeno", objasnio je Černi.

On je naglasio da je 30 pripadnika ukrajinske brigade položilo oružje da bi branilo civile i, prema najnovijim raspoloživim informacijama, ekstremisti ukrajinskog Desnog sektora su ih sve pobili, navodi Itar Tass.

"Muškarci su bili u otvorenom i niko se nije krio, kada su ispaljeni smrtonosni hici, a onda je uslijedila pucnjava koja je trajala oko pola sata i minobacačke granate su se čule, a kuće su ostale u plamenu", opisao je Černi.

Prema njegovim rečima, 11 oklopnih vozila Ukrajinske Nacionalne garde učestvovalo je u tom sukobu.

"Mi smo zarobili komandanta jednog od vozila. On je ostao nezaštićen od svojih sopstvenih snaga", rekao je Černi.

Ukrajinska vojska u četvrtak je, po svemu sudeći greškom, na svoje snage koje su se vraćale otvorila vatru u blizini grada Rubežnoje, u regionu Luganska i ubila četiri vojnika i još 16 ranila, potvrdio je vojni ljekar Genadi Morališvili.

Morališvili je rekao da su civili prvo blokirali ukrajinsku vojnu jedinicu na putu ka Rubežnoje i da je vojska bila spremna da se preda i da je pristala da položi oružje.

Na putu su se našli na udaru vatre svojih snaga i četvoro je ubijeno i još je 16 ranjeno. Među njima je bilo i civila.

(rtv.rs)

foto:independent.mk

Portal Analitika