Svijet

Žene sve češće "neopravdano" uklanjaju obje dojke

2205dzoli
Ž
ene sa rakom dojke sve češće traže uklanjanje obje dojke, uprkos tome što ne postoji medicinski razlog za takav zahvat, prenosi portal B92.net.

Žene sve češće "neopravdano" uklanjaju obje dojke
Portal AnalitikaIzvor

Većina nema genetsku ili porodičnu istoriju koja ih čini podložnijim toj bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Zbog toga dobijaju previše terapija i trpe dugoročniju štetu.

Porast broja žena koje zahtijevaju tu proceduru dogodio se nakon što je glumica Andželina Džoli prošle godine podvrgnuta duploj mastektomiji preventivnog karaktera, nakon što je otkrila da ima genetske mutacije zbog kojih je šansa da oboli od raka dojke 87 odsto.

U takvom riziku je oko 12,5 odsto opšte populacije.

Međutim, nedavna studija pokazala je da više od dvije trećine žena koje su uklonile obje dojke nakon što im je dijagnostikovan kancer, nisu imale medicinski razlog za to.

One su čak imale mali rizik od obolijevanja, budući da u njihovim porodicama nije bilo slučajeva raka dojke ili jajnika, niti genetskih muzacija na BRCA 1 ili BRCA 2.

Studiju su sproveli američki istraživači, koji su ispitali 1.447 žena liječenih od raka, od kojih je oko osam odsto dobilo dvostruku mastektomiju.

"One žele da umanje rizik, a zapravo se podvrgavaju teškom i dugotrajnom nepotrebnom liječenju. Genetsko testiranje moglo bi biti objektivna mjera za žene koje razmišljaju o uklanjanju dojke koja nije zahvaćena kancerom", rekao je vođa studije profesor Kefah Mokbel.

On je upozorio da takve procedure nose rizik od komplikacija, ali i potencijalne psihološke i seksualne probleme.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika