Društvo

RASMUSEN: Od urgentne važnosti je vidjeti konkretne rezultate

2205fog
O
d velike je važnosti vidjeti konkretne rezultate u traženim reformama pred ministarski savjet NATO-a koji će se održati krajem juna, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za TVCG generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

RASMUSEN: Od urgentne važnosti je vidjeti konkretne rezultate
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da je Crna Gora snažan kandidat za ulazak u NATO, te da je napravila veliki korak, ali isto tako i da nas očekuje još posla.

Komentarišući pitanje novinara da li će pozivnica u Savez zavisiti isključivo od naših rezultata ili od nekih drugih faktora Rasmusen je kazao da je na Crnoj Gori da ispuni sve neophodne kriterijume.

„Puno ste napredovali, ali još uvijek morate da radite kada je riječ o reformama u sektoru odbrane i bezbijednosti, kao i vladavini prava“, objasnio je generalni sekretar NATO-a i dodao da je danas sa crnogorskim zvaničnicima razgovarao kako da se krene naprijed.

On je dodao da ne sumnja da će dalji napredak Crne Gore pozitivno uticati na region.

Generalni sekretar NATO-a je rekao na TVCG da je još uvijek rano govoriti o odluci koja će biti na Samitu, ali da su indentifikovane oblasti u kojima moramo još više napredovati.

„To su reforme u sektoru odbrane i bezbijednosti, kao i reforme pravosudnog sistema, kako bi se razvilo uistinski i nezavisno pravosuđe. Zatim borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora da se pojača. To su neke od oblasti u kojima ima još posla“, objasnio je Rasmusen.

On je dodao da su sa predstavnicima naše Vlade imali konkretne razgovore s obzirom da se Samit približava, a da će se ministri inostranih poslova krajem juna sastati kako bi donijeli važnu odluku.

„Pitanje je od urgentne važnosti vidjeti konkretne rezultate i o tome sam danas takođe razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je objasnio da nije zahtijevao istrage u konkretnim slučajevima, već da je na crnogorskim vlastima da preduzmu neophodne korake.

„Oni vrlo dobro znaju što se traži od njih i mi vjerujemo da će preduzeti neophodne korake“, istakao je Anders Fog Rasmusen.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika