Politika

Rasmunsenova posjeta značajna zbog pripreme procjene za NATO

luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić razgovarao je večeras na radnoj veceri sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Rasmunsenova posjeta značajna zbog pripreme procjene za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, Rasmusen se interesovao za različita pitanja koja se odnose na dalji evroatlantski put Crne Gore, te realizaciju IV ckilusa MAP-a. On je u razgovoru sa potpredsjednikom Lukšićem kazao da će i njegova posjeta, zajedno sa Izvještajem o napretku Crne Gore, biti značajna u kontekstu pripreme procjene Crne Gore za članstvo na ministarskom sastanku NATO-a.

U razgovoru sa čelnikom Sjeveroatlanstkog saveza, potpredsjednik Lukšić je ukazao na punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi u četiri ključne oblasti za članstvo u NATO. On je izrazio uvjerenje da će jasan i nedvosmislen napredak koji je Crna Gora postigla na evroatlantskom putu biti prepoznat od strane država članica na ministarskom sastanaku NATO koji se održava u junu.

Lukšić je podsjetio i na važnost politike otvorenih vrata kako u odnosu na Crnu Goru, tako i ostale zemlje aspirante, istakavši da je članstvo u NATO-u garant za dugoročnu bezbjednost cijelog regiona, ali i nezamjenljiv doprinos stabilnosti ovog dijela Evrope. Lukšić je izrazio uvjerenje da rezultati i tekuce reforme koje je do sada postigla Crna Gora je kvalifikuju za upucivanje poziva za članstvo u NATO.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o situaciji u regionu, budućem djelovanju NATO, učešću u Avganstanu, te drugim aktuelnim globalnim pitanjima.

 

Portal Analitika