Politika

FIŠER: Crna Gora je predvodnik zemalja Zapadnog Balkana prema EU

2105vujanovic
Austrija je važan ekonomski partner Crne Gore, ovdje su brojne autstrijske banke i kompanije, i Austrija je uradila zaista mnogo da se povežu naše dvije ekonomije. Nama je u Crnoj Gori veoma stalo do dobre konekcije sa ekonomijom u Austriiji, i naša iskustva sa austrijskim komapanijama su veoma pozitivna, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nakon sastanka sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom, koji boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

FIŠER: Crna Gora je predvodnik zemalja Zapadnog Balkana prema EU
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku koji nje održan u rezidenciji predsjednika Crne Gore na Cetinju, je takođe ocijenjeno da Crna Gora i Austrija imaju odličnu saradnju , koja seže u duboku prošlost, a koja je u skorije vrijeme posebno unaprijeđena na polju evrospkih integracija i ekonomske saradnje.

Predsjednik Fišer kazao je naglasio da  njegova zemlja šesti po redu najveći invetsitor u Crnoj Gori, a da se posebna podrška te zemlje ogleda na putu Crne Gore ka EU.

– Dao sam obećanje vašem predsjedniku da će Austrija i riječju i djelom podržavati vaš put ka EU. Crna Gora je trenutno predvodnik svih država na Zapadnom Balkanu, ona još uvijek nije  psotala članica EU, i ne možemo reći tačan datum kada će se to dogoditi, ali je taj proces svakako teče.-kazao je Fišer.

On je obećao da Crna Gora može očekivati rast autrisjkih investicija u narednom periodu.  Vujanović  je na kraju susreta kazao „da posjeta Fišera ima i određenu simboliku, jer je on na Cetinje doša baš na datum kada Crna Gora obilježava 21. maj, Dan nezavisnosti.

Predsjednik Crne Gore je kazao da podrška Crne Gore stavu EU i NATO o uvođenju  sankcija Rusiji zbog miješanja u sukobe u Ukrajini, nije anti-rusko ponašanje i da Rusija to mora da razumije. On je odgovarajući na pitanje austrijskog novinara  „da li je moguće pomiriti dvije stvari, kao što su prijateljstvo sa Rusijom, i podršku sankcijama EU i NATO toj zemlji“ kazao da može.

– Naravno da može. Crna Gora je u procesu pristupanja EU i vrlo intezivno radi na tome da s etaj proces ubrza, i očekujemo da na samiitu NATO-a u Velikoj Britaniji dobijemo poziv za članstvo. Ako želite da budete dio velikih porodica, onda morate da podijelite stavove tih velikih država  u pogledu važnih međunarodnih pitanja. Zbog toga smo mi donijeli jednoglasnu odluku o stavu EU o dešavanjima u Ukrajini. Da Crna Gora  nije uradila tako nešto, i da je ostala indiferentna na takve odluke, sasvim izvjesno da bi se njen put ka EU usporio, a kada je riječ o NATO-u značio bi ne dobijanje poziva za članstvo u taj savez. Mislim da Rusija treba to da razumije. Rusija je velika država, a Crna Gora ne može da utiče na svjetske procese. Rusija mora da razumije, da Crna Gora slijedi svoje interese da bude dio EU i NATO-a, ni na koji način ne iskazujući anti-rusko raspoloženje- kazao je Vujanović.

Portal Analitika