Društvo

Profesori traže ministarske i poslaničke plate

okucg
S
indikat Univerziteta Crne Gore tražiće kroz izmjene granskog kolektivnog ugovora za ovu ustanovu da plate profesora budu na nivou zarada ministara i poslanika. U Sindikatu kažu da je startna plata profesora 750, a ministara i poslanika do 1.200 eura.

Profesori traže ministarske i poslaničke plate
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sindikata Univerziteta Vukašin Zogović izjavio je za Dnevne novine da će izmjene granskog kolektivnog ugovora za tu ustanovi uslijediti u narednom periodu, te da će od socijalnih partnera tražiti da se nađu mehanizmi da se zarade profesora vrate kao što su nekada bile, a to je na nivou primanja ministara i poslanika.

“Očekujem da se nađe rješenje po kojem će se pravednije isplaćivati zarade na Univerzitetu. Problem su, takođe, primanja jednog dijela zaposlenih koja ih guraju u siromaštvo, a koja su na mjesečnom nivou od 193 eura. To je nedovoljno i tražićemo da im se povećaju njihove zarade", poručio je Zogović.

Prema njegovim riječima, plate na UCG su ispod prosjeka zarada koje primaju u bankarskom i osiguravajućem sektoru.

Recimo, redovni profesor sa 20 godina radnog staža prima na UCG platu od 750, dok neko ko ima manje škole mjesečno zarađuje recimo i do 1.200 eura", naglasio je Zogović.

Predsjednik Sindikata upozorava da na Univerzitetu saradnici u nastavi primaju prosječnu crnogorsku platu od 480 eura.

 

 

Portal Analitika