Region

BiH: Poplave pokrenule mine

2005mine
C
entar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su poplave pokrenule mine i odnijele znakove kojima su bila obilježena opasna područja.

BiH: Poplave pokrenule mine
Portal AnalitikaIzvor


Tako se u Prijedoru poslije povlačenja vode pojavio u dvorištu porodične kuće frižider pun bombi.



Najugroženija područja od mina su, kako je upozoreno, Tuzlanski kanton, regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine, koja su i najviše pogođena poplavama.



Štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona uputio je apel svim građanima uključenim u mehaničko čišćenje plavnih i nanosa klizišta da posebnu pažnju obrate na eventualnu pojavu neeksplodiranih ubojnih sredstava.



To se posebno odnosi na područja u blizini nekadašnjih linija razgraničenja.



Takođe, minska opasnost u velikoj mjeri je prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, upozorili su iz ovog štaba.



Naime, kako je objašnjeno, usljed poplava, vodene bujice i klizišta su pomjerila pojedina minska polja i odnijele znakove minske opasnosti.



Centar za uklanjanje mina BiH će u saradnji s entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko Distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima sa kojih su mine pomjerene i preduzete sve neophodne mjere.



Tako su, nakon povlačenja vode, na tri mjesta na području Prijedora locirana minsko-eksplozivna sredstva.



U dvorište jedne kuće voda je donijela frižider u kojem je devet bombi, u mjestu Sredicama kod Prijedora locirana je jedna minobacačka granata, a u Bišćanima, gdje se voda još nije povukla, uočena je plastična kanta u kojoj ima bombi i municije.



U dogovoru sa deminerima sva locirana neeksplodirana ubojna sredstva biće uklonjena sjutra u jutarnjim satima, objavio je "Dnevni avaz".

foto: b92

Portal Analitika