Društvo

Prisustvo porođaju koštaće 79 eura

2005klinicki
P
risustvo porođaju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) naplaćivaće se 79 eura, saopštila je direktorica Klinike, Snežana Crnogorac.

Prisustvo porođaju koštaće 79 eura
Portal AnalitikaIzvor

“To su troškovi potrošnog materijala koji će biti neophodan za prisustvo, kao i edukacije koja je potrebna”, kazala je Crnogorac, prenose Vijesti.

Ona je preporučila parovima koji se odluče za tu varijantu da se jave Klinici bar četiri sedmice prije termina porođaja, kako bi na vrijeme prošli potrebnu obuku.

“Obuka će trajati 90 minuta i biće organizovan u poslijepodnevnim satima, nakon završetka radnog vremena. Kurs će predvidjeti upoznavanje sa porodilištem, načinom za podršku porodilji i sa pravilima ponašanja. Polaznici će, nakon opštih informacija koje će im dati ginekolog akušer, moći da postavljaju pitanja”, navela je Crnogorac.

U Pravilniku o prisustvu porođaju, koji je Upravni odbor KCCG donio prije desetak dana, predviđena su i ograničenja, tako da porođaju neće biti moguće prisustvovati u slučaju carskih rezova, a ako dođe do komplikacija pratilac porodilje moraće da napusti salu.

Crnogorac je objasnila da u sali nije dozvoljeno snimanje tokom porođaja, jer bi to ugrozilo medicinsku intervenciju.

Prema njenim riječima, foto zapis će biti moguće napraviti nakon što majka i beba budu zbrinuti.

Portal Analitika