Svijet

Francuska: Manje od polovine građana vjeruje u obećanje Vlade

1705francuska
S
amo 40 odsto građana Francuske smatra da će Vlada ispuniti obećanje iz oblasti fiskalne politike i smanjiti poreze, ali su velike razlike u zavisnosti od političkog opredjeljenja i nivoa mjesečnih prihoda, pokazuje najnovija studija istraživačkog centra Ifop.

Francuska: Manje od polovine građana vjeruje u obećanje Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Među simpatizerima socijalista ima najviše onih koji vjeruju u fiskalna obećanja Vlade, njih 81 odsto, a isto tako, imućnija domaćinstva, sa mjesečnim primanjima većim od četiri hiljade EUR, imaju više povjerenja u najavljene mjere, njih 51 odsto, prenosi Capital.ba.

Domaćinstva sa mjesečnim zaradama između 1,2 hiljade i dvije hiljade eura su pokazala više skepticizma, tako da samo 36 odsto njih vjeruje da će Vlada smanjiti poreze, odnosno njih 38 odsto u kategoriji zarada od dvije do tri hiljade eura.

Istraživanje takođe otkriva da je sumnja izraženija kod mladih ljudi, tako da je samo njih 27 odsto izrazilo povjerenje u Vladu, kada je riječ o poreskoj politici, pema 48 odsto njih u dobu preko 65 godina.

Međutim, kako navode u Ifopu, taj rezultat je svakako povoljniji za francusku Vladu koju predvodi Manuel Valls, nego onaj iz 2012. godine kada je čak 84 odsto ispitanika izjavilo da ne vjeruje u fiskalna obećanja premijera Jean-Marc Ayraulta.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od hiljadu punoljetnih građana Francuske.

 

Portal Analitika