Svijet

Japanci će imati prvu reklamu na Mjesecu

1705japMoon
J
edan japanski proizvođač slatkih bezalkoholnih napitaka planira da napravi reklamu na površini Mjeseca, prenosi Dejli Mejl.

Japanci će imati prvu reklamu na Mjesecu
Portal AnalitikaIzvor

Japanska firma Pocari Sweat objavila je planove o izgradnji posebne titanijumske limenke na površini Mjeseca 2015. Rukom pisane poruke japanske djece na njoj, kao i korisnika interneta, biće smještene kao podaci u 120 titanijumskih pločica u limenci - kapsuli pod nazivom "kapsula snova".

Otsuka Pharmaceutical najavljuje da će ta kapsula krenuti ka Mjesecu sa Floride u oktobru naredne godine. Limenka je teška jedan kilogram.

Kako bi trpjela teške vremenske uslove na Mjesecu, gdje temperature idu od -170 stepeni ispod nule do 110 stepeni Celzijusa, kapsula je specijalno razvijena za ovaj projekat.

Do Mjeseca će je dopremiti Falcon 9 raketa, privatne kompanije SpaceX koja je već tri puta uspješno nosila pošiljke na Međunarodnu svemirsku stanicu. Međutim, planirana misija će biti prva u kojoj će raketa letjeti do Mjeseca.

Nakon što Falcon 9 okonča svoje putovanje u roku od četiri i po dana, Pocari Sweat limenka biće spuštena na površinu lenderom Griffin, takođe privatne kompanije Astroboric Technology.

Ova misija trebalo bi da obezbijedi firmi Googleovu Lunar X nagradu, vrijednu 20 miliona dolara, koju je internet gigant obećao prvoj kompaniji koja spusti uređaj na Mjesec, koji može da pređe 500 metara na njegovoj površini i šalje slike visoke rezolucije na Zemlju.

Daily Mail

Portal Analitika