Politika

Jedino glas povjeren DPS-u je garant napretka Podgorice

1705migoPOCETNA
Novo Gradsko pozorište će biti izgrađeno u ulici Marka Miljanova, na mjestu nekadašnjeg Kina Kulture. To što obećam - uvijek uradim, nema izuzetaka. Ko me poznaje zna da je tako. Upoznaće me građani na novom poslu nakon 25. maja i uvjeriće se u ovo što govorim. Za vrijeme mog četvorogodišnjeg mandata ću napraviti gradsko pozorište, kojim će se ponositi i naši sugrađani i kulturni poslenici.

Jedino glas povjeren DPS-u je garant napretka Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

 

Nosilac liste Demokratske partije socijalista za Podgoricu i kandidat za gradonačelnika te partije Slavoljub Stijepović kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je uvjeren u apsolutnu pobjedu svoje kolaicije na lokalnim izborima u Glavnom gradu. Stijepović je dodao da je jedino glas povjeren DPS-u garant napretka Podgorice.

1705migo

- Vrlo ozbiljno i odgovorno vodimo kampanju i tražimo podršku svakog građanina kome je do napretka Podgorice i Crne Gore. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti i ostvariti pobjedu koja neće tražiti dopunsku podršku u gradskom parlamentu, što i pored toga ne isključuje stvaranje novih saveza, kazao je Stijepović za Portal Analitika.

Stijepović je, komentarišući najave iz SDP-a o vanrednim parlamentarnim izborima, kazao da očekuje da će Vlada raditi svoj posao do kraja mandata.

- Svi koji govore o državnim izborima, zanemarujući predstojeće lokalne, upućuju loše poruke svojima biračima, potvrđujući da njima nije stalo da daju doprinos razvoju lokalnih zajednica, rekao je Stijepović.

1705migo1

ANALITIKA: Demokratska partija socijalista najavila je apsolutnu pobjedu na lokalnim izborima u Podgorici. U slučaju da ne osvojite apsolutnu većinu, koga vidite kao potencijalnog partnera – da li ćete pvo kontaktirati SDP, koalicione partnere na državnom nivou?

STIJEPOVIĆ: Ne najavljujemo samo mi pobjedu DPS-a. To svakodnevno čine građani Podgorice kroz ogromnu podršku koju nam iskazuju na svakom koraku. Vjerovatno nesvjesno, to radi i naša politička konkurencija kroz podizanje tenzija i najave nemilih scenarija nakon naše pobjede. Jako mi je stalo da građanima Podgorice predočim šanse za dinamični razvoj grada koje su sadržane u mom i programu koalicije koju predvodim. Pozivam i druge učesnike izbora da daju doprinos ambijentu u kojem će građani na demokratski način iskazati svoje biračko raspoloženje.

Mi u Demokratskoj partiji socijalista sa svojim koalicionim partnerima, cijeneći značaj izbora u Podgorici i odluke građana o tome ko će se starati o njihovim životnim potrebama, vrlo ozbiljno i odgovorno vodimo kampanju i tražimo podršku svakog građanina kome je do napretka Podgorice i Crne Gore. Jedino je glas za DPS-a i našu koaliciju je garancija napretka Podgorice i zato sam siguran sam da ćemo u tome uspjeti i ostvariti pobjedu koja neće tražiti dopunsku podršku u gradskom parlamentu, što i pored toga ne isključuje stvaranje novih saveza.

1705migo2ANALITIKA: Koliko će na odabir potencijalnih koalicionih partnera uticati nedavna izjava potpredsjednika SDP-a Rifata Rastodera da značajne promjene koje su potrebne Crnoj Gori nijesu moguće u uslovima i odnosima u kojima funkcioniše vladajuća koalicija, zbog čega su prijevremeni parlamentarni izbori sasvim realni? Tumačite li takvu izjavu kao realnu najavu kraja DPS-SDP koalicije ili je riječ o predizbornim kalkulacijama?

STIJEPOVIĆ: Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija imaju zajedničku odgovornost prema građanima za povjerenje koje im ukazano u oktobru 2012. godine. Građani imaju priliku da vide kako se ko odnosi prema onome što smo obećali u izbornom programu. Mi smo skoncentrisani na lokalne izbore i naš program koji ima za cilj da poveća kvalitet života svakog građanina Podgorice. To rade i moje kolege u preostalih 11 opština u kojima se održavaju izbori. Svi koji govore o državnim izborima zanemarujući predstojeće lokalne, upućuju loše poruke svojim biračima, potvrđujući da njima nije stalo da daju doprinos razvoju lokalnih zajednica. DPS pažljivo razvija i njeguje odnose sa svojim partnerima. Nema partije u Crnoj Gori koja uz DPS nije politički napredovala. Sve partije koje su sa nama u koaliciji u Podgorici su naši tradicionalni partneri na državnom nivou. SDP nije slijedila taj princip i to je njihovo pravo.

Uprkos činjenici da su naši koalicioni partneri nerijetko bili na strani Demokratskog fronta, Vlada je ostvarila odlične rezultate. Vrlo smo uspješni na putu EU i NATO integracija, makrofinansije su stabilne i ostvarujemo rast BDP-a, u toku je izgradnja nekoliko turističkih kompleksa, poput Kumbora, Luštice, Porto Montenegra čiji iznosi prevazilaze stotine miliona eura, zatim vrlo su izvjesni počeci izgradnje auto-puta, drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, podvodnog energetskog kabla koji će nas povezati sa tržištem EU, što će za posljedicu imati značajno povećanje broja zaposlenih i rast BDP-a... To su više nego dovoljni razlozi da ova Vlada do kraja svog mandata treba da nastavi da obezbjeđuje ekonomski i društveni razvoj.

1705migo3

ANALITIKA: Mnogo polemika je izazvala Vaša izjava da je ključni cilj Demokratskog fronta destabilzacija države. Zašto je po vama DF opasan po crnogorsku nezavisnost i samostalnost?

STIJEPOVIĆ: Nema potrebe to da objašnjavamo i dokazujemo. To su oni potvrdili prizivanjem beranskog scenarija u Podgorici. DF ne zanimaju izbori u Podgorici i niti ih interesuju poslovi iz nadležnosti lokalne samouprave. Svi znamo  šta se dešavalo u Beranama, zato ja to neću ponavljati. Nasuprot tom scenariju ja ću obići svaku kuću u koju budem pozvan da se upoznam sa potrebama mojih sugrađana, bez ostatka ću afirmisati i snažiti multietničnost našeg društva,  nastojaću da svim građanima stvorim uslove da mogu više da rade i da bolje zarađuju i cijelog sebe ću davati da svi volimo i poštujemo našu zajedničku kuću Crnu Goru i njen Glavni grad.

1705migo4

ANALITIKA: Zašto, recimo, nije bilo po državu opasna sarađa DPS-a u Podgorici sa strankama koje su bile protiv crnogorske nezavisnosti, kao što su Narodna stranka i DSS?

STIJEPOVIĆ: DPS je nastupila u predizbornom savezu sa BS i LP. Nakon izbora jedini koalicioni savez koji smo napravili je bio onaj sa SDP-om i nijedan više. Ta saradnja je trajala oko godinu dana.

Kao pobjednik izbora DPS je za razvojne projekte grada dobijala podršku odbornika NS, DSS i nerijetko od SDP ili SNP. Kao najveća partija u svakom savezu DPS je garant državotvorne politike i naših integracijiskih aspiracija. Nijedna druga partija to ne može garantovati. Opozicione partije su, nazalost, i dalje na predreferendumskim pozicijama u smislu odnosa prema državi. Svaka manja partija koja bi sa njima da pravi savez ne bi mogla da održi svoju političku ideologiju, već bi se, sasvim logično, morala prilagoditi.

ANALITIKA: Ključna tačka programa vaše koalicije je ravnomjeran razvoj grada. Da li je ostvariva vaša najava da će svi djelovi grada imati iste sadržaje, koliko je realna takva projekcija ako je budžet Podgorice gotovo prepolovljen u odnosu na 2006. ili 2007. godinu?

STIJEPOVIĆ: Prije deset, petnaest godina Podgorici je bilo potrebno ozbiljno prilagođavanje novim trendovima i potrebama njenih građana. Potpuno je logično da sa razvojem krenete od centra grada.

Ta je faza uspješno završena. Sada je neophodno da raznim sadržajima obogatimo i prigradska naselja. Nema grada u svijetu koji u svakom svom kvartu ima sve moguće sadržaje, ali ćemo svuda graditi. Kada izgradimo vrtić na Starom Aerodromu i još tri u različitim djelovima grada, zatim Dom za stare u Donjoj Gorici, potom osnovnu skolu u Tološima, logično je da će se samim tim povećati kvalitet života na tim prostorima. Naravno, ulaganja u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu neće prestati. Kroz centar za stimulaciju preduzetništva stvoriće se uslovi da podstaknemo i razvoj seoskih područja. Mi imamo plan za svakog čovjeka. Građani na prvom mjestu nije samo nas slogan, to je suština našeg programa.

1705migo5

ANALITIKA: Najavili ste da ćete pokušati obnoviti duh Podgorice kroz izgradnju kulturnih sadržaja. Jedan od Vaših prioriteta je i gradnja zgrade Gradskog pozorišta. No, to je i odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša najavljivao, čak je i postavljen kamen temeljac pa je promijenjena najava i napravljena zgrada Uprave za kadrove… Možete li biti konkretniji: gdje, na kojoj lokaciji, planirate Gradsko pozorište, da li postoji projekat i kada će biti zgrada završena?

STIJEPOVIĆ: Novo Gradsko pozorište će biti izgrađeno u ulici Marka Miljanova, na mjestu nekadašnjeg Kina Kulture. To što obećam ja uvijek uradim, nema izuzetaka. Ko me poznaje zna da je tako. Upoznaće me građani na novom poslu nakon 25. maja i uvjeriće se u ovo što govorim. Za vrijeme mog četvorogodišnjeg mandata ću napraviti gradsko pozorište, kojim će se ponositi i naši sugrađani i kulturni poslenici.

1705migo6

ANALITIKA: Rekli ste da, ako budete gradonačelnik, nećete izdati dozvolu za gradnju bilo koje zgrade u užem jezgru grada. Da li imate planove i za sređivanje fasada u užem gradskom jezgru kako bi Podgorica bila prepoznatljiva kao ostali evropski glavni gradovi?

STIJEPOVIĆ: Svakako, nastojaćemo da u centru grada obezbijedimo lijep ambijent i sa adekvatnim bojama koje odgovaraju ovom podneblju, uz participaciju vlasnika zgrada osvježimo stare objekte,  jer ćemo se u lijepom okruženju svi ljepše osjećati. Što se tiče dozvola za gradnju cijenimo da nakon uspješne urbanizacije centra grada prioritet treba dati prigradskim naseljima.

ANALITIKA:  Kakav je stav vaše koalicije o budućem statusu gradske opštine Tuzi? Da li ima nekih pregovora sa albanskom koalicijom ukoliko se, po modelu afirmativne akcije, neka od njih bude imala odbornike u parlamentu Podgorice?

STIJEPOVIĆ: Više puta smo na to pitanje dali jasan odgovor zajedno sa ostalim poltičkim predstavnicima građana sa tog područja. Gradske opštine Golubovci i Tuzi trebaju da budu opštine sa najvećim stepenom samostalosti, kao i sve druge opštine u Crnoj Gori, koje će autonomno odlučivati o finansijama, razvoju i uređenju prostora, u okviru Glavnog grada. To će im omogućiti da sve svoje resurse valorizuju na način kako to oni opredijele, a istovremeno će imati podršku Glavnog grada.

Cilj afirmativne akcije na lokalnom nivou je razvijanje političkog pluralizma kroz prisustvo predstavnika nacionalnih političkih partija pod nešto povoljnijim uslovima. Samo je jedna lista iskoristila to ustavno i od skoro zakonsko pravo, međutim, ja ne želim da prognoziram njihov izborni rezultat. Kakav god on bio, predstavnici svih nacionalnih zajednica će imati svoje predstavnike u Gradskom parlementu kroz dominantno učešće odbornika Demokartske partije socijalista kao građanske partije.

Nenad ZEČEVIĆ

Foto: Ivana BOŽOVIĆ
Portal Analitika