Svijet

Narodna Republika Donjeck usvojila ustav

1605donjeckmarsok
S
amoproklamovana Narodna Republika Donjeck u istočnoj Ukrajini večeras je usvojila ustav kojim se ta regija proglašava legalnom i demokratskom parlamentarnom državom.

Narodna Republika Donjeck usvojila ustav
Portal AnalitikaIzvor

Dokument, objavljen na vebsajtu separatističke regije, čini 11 poglavlja i 88 članova. U njemu se navodi da će ruski i ukrajinski biti zvanični jezici.

Sudeći po ustavu, trodjelna podjela vlasti biće uvedena u regiji- zakonodavna, izvršna i sudska.  Dokument navodi da će čelnik parlamenta biti najviši zvaničnik u regiji i da će ga birati poslanici.

Samoproklamovana "Narodna Republika Donjeck" mogla bi se pridružiti svakoj saveznoj državi s posebnim pravnim i političkim statusom, navodi se u ustavu.

Naoružani aktivisti u regijama Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini uspostavili su "narodne republike" početkom aprila i održali su referendume o svom budućem statusu 11. maja.

Organizatori referenduma kasnije su saopštili da je ogromna većina glasača podržala nezavisnost njihovih regija. Kijev i Brisel su odbacili referendume kao nelegalne i neustavne.

 

(FENA)

Portal Analitika