Region

Mišković bez pasoša još tri mjeseca

1605miskovicmiroslavok
A
pelacioni sud u Beogradu pravosnažno je produžio za još tri mjeseca mjeru oduzimanja pasoša vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, čime mu je onemogućeno putovanje u inostranstvo bez posebnog odobrenja suda.

Mišković bez pasoša još tri mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Tom odlukom sud je odbio žalbu Miškovićeve odbrane i potvrdio je rješenje prvostepenog suda kojim mu je sredinom aprila produžena mjera oduzimanja putne isprave i zabrana napuštanja boravišta kao i teritorije Republike Srbije bez odobrenja suda, izjavila je Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Mišković, kome se sudi zbog optužbi da je sa još 10 optuženih oštetio putarska preduzeća, je takođe upozoren da mu se može biti određena i teža mjera ukoliko prekrši izrečene zabrane, dodala je Piljić.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se, pored ostalog, da postoji opravdana sumnja od opasnosti od bjekstva Miškovića, s obzirom da je vlasnik, suvlasnik i odgovorno lice u većem broju preduzeća u Srbiji, na Kipru, Holandskim Antilima i Djevičanskim ostrvima.

Podsjeća se i da je u prethodnom periodu izgradio brojne lične i poslovne kontakte kako u zemlji tako i u inostranstvu, da posjeduje i znatna finansijska sredstva.

Prilikom odluke o produženje pomenute mjere Apelacioni sud je imao u vidu i težinu krivičnog djela za koja se tereti, visinu zakonom proipisane kazne (do 10 godina zatvora), da je pred Specijalnim sudom u toku glavni pretres u fazi iznošenja odbrane optuženih.

Takođe, smatra da jemstvo od 12 miliona eura u gotovini ne isključuje sumnju da bi Mišković mogao da postane nedostupan pravosudnim organima Srbije.

Apelacioni sud je, takođe, odbio žalbe branilaca vlasnika “Nibens grupe” Mila Ðuraškovića, kome se sudi u istom procesu sa Miškovićem, i potvrdio rješenje Specijalnog suda kojim mu je produžen kućni pritvor za još tri mjeseca.

Sud na svaka tri mjeseca, shodno zakonu, provjerava da li ima razloga za produženje mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenih.

Miškoviću je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja boravišta 23. jula prošle godine, kada je uz jemstvo od 12 miliona eura u gotovini pušten iz pritvora.

Otkad se brani sa slobode, vlasnik „Delta holdinga" se do sada tri puta obraćao sudu da mu vrati putnu ispravu i omogući put u inostranstvo na sastanke s poslovnim partnerima.

Sud je samo u decembru prošle godine Miškoviću odobrio put u London i privremeno mu vratio pasoš, dok je u januaru i aprilu odbio njegove zahtjeve za putovanja u Holandiju i Italiju.

Mišković je na suđenju u više navrata apelovao na sud da mu vrati pasoš, jer je on vlasnik više firmi u inostranstvu i da je pasoš njegovo sredstvo za rad.

Suđenje za zloupotrebe sa putarskim preduzećima mu se nastavlja u maju.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika