Politika

KRIVOKAPIĆ: Prvo pregovaramo sa najjačim, NATO je uslov za vlast u Podgorici

1605ranko
L
ider SDP-a i predsjednik Skupstine Ranko Krivokapić rekao je da je da je logično da prvi sagovornik koalicije “Evropsko lice Podgrorice”, nakon lokalnih izbora, bude onaj ko bude najjači. Napominje da će, ako njihovi uslovi ne budu prihvaćeni i ne prihvati ih onaj kome se može vjerovati, biti opozicija.

KRIVOKAPIĆ: Prvo pregovaramo sa najjačim, NATO je uslov za vlast u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Gostujući u emisiji “

Živa istina”

, autora

Darka Šukovića

, lider SDP-a i predsjednik Skupštine

Ranko Krivokapić

ocijenio je da će, kako je rekao, ključevi Glavnog grada, nakon lokalnih izbora biti u rukama koalicije “Evropsko lice Podgorice”. Na pitanje sa kim će, nakon izbora prvo razgovarati

Krivokapić

je odgovorio:

”Logično je, a ne znam ko će biti, da prvi sagovornik bude onaj ko je najjači, tako se radi u demokratiji.”

Krivokapić, takodje navodi da će otići u opoziciju ukoliko njihovi uslovi ne budu prihvaćeni i prihvati ih onaj kome se, kaže, ne može vjerovati.

Kada su posrijedi uslovi za partnerstvo u Podgorici kaže: “Naši uslovi su ti koji smo rekli da jesu - gospodina Dragana Bogojevića.” 

Na podsjećanje da je nosilac liste Dragan Bogojević nedavno saopštio da NATO nije uslov za partnerstvu u Podgorici, Krivokapić je kratko rekao:

”Meni jeste. To je uslov SDP-a i Ranka Krivokapića, ali to nije uslov koji se raspravlja na nivou grada.”

Na zahtijev da pojasni da li je stav o NATO integracijama bitan uslov za saradnju u Podgorici Krivokapić kaže: ”Za SDP NATO je uslov”

- Za Podgoricu?

” Za sve!”-poručuje Krivokapić, napominjući da će, ako se njihovi uslovi ne prihvate, SDP biti u opoziciji.

-Ako se ne prihvati naša platforma idemo u opoziciju i neće nam biti prvi put. Nama vlast nije sudbina- naglasio je Krivokapić.

Na pitanje može li sebe i pored suštinskih razlika , da zamisli kako sa Đukanovićem sa neke bine poziva ljude da glasaju uoči nekih izbora, Krivokapić odgovara: 

”Većina nas je prošla političke progone, to je manje bitno. Moja je dužnost da stavim državne interese ispred svega ličnog , tako da sa svima za koje sam siguran da će da se bore za državne interese Crne Gore, za ono što piše u Ustavu, građansku Crnu Goru ... Ako vjerujem da će to da rade, zašto ne. Gospodin Đukanovic i ja smo i danas sazveznici. Radimo zajednički posao, obojica trčimo oko EU i NATO integracija borimo se na istom cilju. Postoji i dio đe se ne slažemo i to se vidi - zaključio je Krivokapić.

Krivokapić je pojasnio da je potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder nedavno izjavio da nema promjene vlasti bez izbora i da je to bila reakcija na poziv predsjednika DPS-a Mila Đukanovića srpskim partijama da mimo izborne volje građana uđu u vlast. Realnost ima više elemenata, a Rastoder kao odgovoran čovjek vidi da se devastiranjem sistema mogu ugroziti euroatlantske integracije. Zahvaljujući DPS-u za KAP su isplaćene milionske garancije, Rudnici boksita su u bankrotu i ekonomski problemi prijete da uruše sistem”, istakao je Krivokapić.

On je podsjetio da poziv srpskim strankama da uđu u vlast nije bio aktuelan čak ni u vrijeme državne zajednice sa Srbijom, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

-DF i SNP idu u nekom drugom pravcu, pokušavaju da daju odgovore na pitanja iz devedesetih. Nijesam impresioniran, ali to ne doživljavam kao iznenađenje- rekao je Krivokapić.

Ocijenio je da se nalazimo se nadomak ostvarenja strateških ciljeva na međunarodnom planu, ali unutrašnja pitanja “koče”  integracije u EU i NATO.

-Vladavina prava, reforma sektora bezbjednosti i podrška javnosti ostaju prioriteti. Mi nemamo javne i tajne ciljeve. Mi smo oni koji afirmišu na međunarodnoj sceni sve što smo dobro uradili. A kad ste kući pričate cijelu istinu, jer ćete samo tako riješiti probleme. Poglavlja 23 i 24 su otvorena zato što je ocijenjeno da tu treba najviše popraviti stanje. Ulazak u NATO bi olakšao situaciju, jer male države lakše rješavaju probleme uz podršku velikih-podvukao je Krivokapić.

Portal Analitika