Politika

Đukanoviću uručena nagrada Zlatni biatec

1605milo
P
redsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je u petak u Bratislavi nagradu Zlatni biatec (Zlatý biatec) koju mu je dodijelilo „Udruženje neformalni ekonomski forum – Ekonomski klub“ za, kako je navedeno u obrazloženju, „zasluge u kreiranju stabilne multietničke Crne Gore i za njegov lični doprinos širenju evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.“

Đukanoviću uručena nagrada Zlatni biatec
Portal AnalitikaIzvor

Nagradu, koja se dodjeljuje od 1993. godine, do sada su dobili predsjednik Slovenije Milan Kučan (1994.), predsjednik Vlade Češke Republike Vaclav Klaus (1995.), predsjednik Evropske komisije Žak Santer (1996.), kancelar SR Njemačke Helmut Kol i predsjednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski (1997.), ekonomista Džefri Saks (1998.), predsjednici Ruske Federacije i Francuske Republike Vladimir PutinŽak Širak (2001.), i drugi.

Osnivač i izvršni predsjednik Udruženja Petar Kasalovski rekao je, obrazlažući odluku da ovogodišnja nagrada bude dodijeljena predsjedniku Vlade Crne Gore, da je Milo Đukanović bio „među prvima koji su se oduprli destruktivnoj politici Slobodana Miloševića koja je izazvala konflikte među narodima u bivšoj Jugoslaviji“, da je „godine 1999. zaštitio Crnu Goru od vazdušnih napada NATO-a“ na bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. Svojom pragmatičnom i ujedno vizionarskom politikom, uspio je da sačuva Crnu Goru od ratnih konflikata devedesetih i da je uspješno izvede kroz složeni lavirint balkanske politike“, da je „pretočio u stvarnost“ san o nezavisnoj Crnoj Gori koji su sanjale mnoge generacije Crnogoraca, da je „najmanju i najmanje razvijenu republiku u bivšoj Jugoslaviji transformisao u državu koja je simbol političke i ekonomske stabilnosti, simbol međuetničke i međureligiozne tolerancije i harmonije“ kao i da je „učestvovao u formiranju ekonomske politike države na ključni način i lično je obezbijedio značajne inostrane investicije u privredu Crne Gore“.

Đukanović je u govoru nakon uručenja nagrade rekao, da je izbor njega za ovogodšnjeg laureata prestižne nagrade veliko priznanje za Crnu Goru, kao i da je „posebno počastvovan obrazloženjem, u kojem je znalački predstavljena Crna Gora i njena uloga u vrtlogu raspada Jugoslavije, u procesu obnove državnosti i sticanja međunarodne nezavisnosti nakon gotovo jednog vijeka, u širenju evropskih vrijednosti na Balkanu, i današnjem liderstvu u evropskoj i evroatlantskoj integraciji“.

„Iskreno, ponosan sam što sam dio tima koji upravlja četvrt vijeka tim procesima, i što su ti trendovi prepoznati na ovoj visokoj adresi, u prijateljskoj Slovačkoj“ – rekao je Đukanović.

Premijer je, primajući nagradu rekao, da je „Slovačka primjer da se reforme isplate“ i pozvao prisutne da posjete Crnu Goru.

„Tamo vas u Budvi, u prijestonici crnogorskog turizma, čeka Slovenska plaža, koja je u znak solidarnosti sa slovačkim narodom tako nazvana 1939. godine“ – završio je svoje obraćanje prilikom dodjele nagrade predsjednik Vlade.

Biatec je naziv kovanice, iz doba 1. vijeka prije n.e, pronađene na području današnje Bratislave što je najstariji dokaz korišćenja pisma na teritoriji Slovačke.



Foto:

dps.me
Portal Analitika