Politika

Pozitivna: DPS gura Stijepovića uprkos njegovim poraznim rezultatima

1605pozitivna
P
ozitivna Crna Gora će insistirati na tome da u gradskoj upravi najodgovornija mjesta obavljaju najsposobniji bez obzira na bilo koju vrstu pripradnosti, i da najbolja preporuka bude prethodni rad. Sa druge strane DPS agresivno potura svog nosioca liste za kandidata za gradonačelnika uprkos njegovim apsolutno više nego poraznim rezultatima u prosvjeti - kazao je danas politički direktor Pozitivne, Srđan Perić.

Pozitivna: DPS gura Stijepovića uprkos njegovim poraznim rezultatima
Portal AnalitikaIzvor

Perić je istakao da je za vrijeme Stijepovićevog mandata na PISA međunarodnom testiranju učenika Crna Gora zauzela 55. od ukupno 65 testiranih obrazovnih sistema.

- Naši učenici ne dobijaju praktično primjenjiva znanja, analitički i kritički duh se guši i djeca nisu zadovoljna ni srećna u školi - kaže Perić.

On dodaje da je reforma osnovnog školstva po svim parametrima u ćorsokaku, od obuke nastavnika pa sve do ispunjenja ciljeva predviđenih obrazovnim programima i podvlači da sistem unaprijeđenih zvanja nastavnika nije zaživio i da postoji manje-više samo na papiru.

- Za mandata aktuelnog ministra prosvjete se došlo do formule kako da zaposleni po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme ne prime dvije plate godišnje, uz sada već hronični problem da je veliki broj kvalitetnog nastavničkog kadra na birou rada, a da veliki broj kvalitetnih nastavnika radi godinama bez potpisanog ugovora o radu na nerodređeno vrijeme. Materijalni uslovi u osnovnim i srednjim školama su katastrofalni. Zbog njegove nesposobnosti da obezbijedi sredstva, roditelji plaćaju opremanje kabineta, nabavku klima uređaja i nastavnog materijala. Kada roditelji daju pare za to, treba da znaju da to čine jer ministar ne umije da pronađe sredstva ili da ima druge prioritete - ocijenio je Perić.

Poslanik Pozitivne dalje kaže da je jedna od „preporuka“ aktuelnog ministra prosvjete bila ta što je činio sve da bude usvojen Zakon o visokom obrazovanju koji je, kako kaže, suštinski trebalo da ukine državni univerzitet.

- U tome su ga spriječili poslanici Pozitivne i SDP-a. Unizio je cio sistem visokog obrazovanja i sve zaposlene jer je nemilosrdno nametao princip partijske podobnosti umjesto stručnosti. Budžetska izdavajanja za Univerziteta Crne Gore od 2009. godine do danas su pala sa 17 na 13 miliona eura tako da na nekim fakultetima nije dovoljno ni za plate profesorskom kadru, a gotovo svim profesorima su u kontinuitetu umanjivane zarade. Iz budžeta građana se finansiraju potrebe jednog privatnog univerziteta, a taj privatni univerzitet ne radi u opštem već u privatnom interesu i za profit DPS biznismena - naglašava Perić.

- Jedini segment kojim se može pohvaliti je to što je poglavlje koje tretira oblast obrazovanja privremeno zatvoreno što je zasluga pregovaračkog i administrativnog tima. Ovo nisu proizvoljni iskazi - ovo su fakti. Iza svake navedene činjenice stoje međunarodna istraživanja i skupštinska dokumenta, ali što je najbitije prosvjetni radnici i roditelji znaju da je ovo tačno - kaže poslanik Pozitivne.

Objekti koji su počeli da se grade prije njegovog mandata su kasnili sa gradnjom dok je bio ministar kaže Perić i dodaje da Stijepović povrh svega toga sada obećava da bi kao gradonačelik gradio škole i vrtiće. Ko mu je smetao da ih već sagradi, pita se Perić.

- Kako neko ko je ostavio ovakve rezultate za sobom može da vodi Glavni grad? Nikako.

Zato je važno da na predstojećim lokalnim izborima građani pošalju poruku da ne žele partijske kadrove na čelnim fukcijama koji će sputavati sposobne i stručne, kojih ima mnogo u javom sektoru. To je jedini način da popravljamo stanje koje iza sebe ostavljaju ministar prosvjete i drugi partijski  kadrovi čija je presudna preporuka lojalnost visokim partijskim funkcionerima. Podgorici su potrebne škole i vrtići, potrebna je Druga podgorička gimnazija, potrebno je da se u već postojećim školama u kojima borave djeca pod hitno rekonstruišu prostorije sa mokrim čvorom gdje god je to potrebno kako zdravlje djece dalje ne bi dalje bilo ugroženo i potrebno je inicirati praksu dodjele besplatnih udžbenika. Da bi se to realizovalo nužno je  da Glavni grad ustupi zemljište za potrebe izgradnje novih škola i da formira fond u koji bi se izdavajalo oko million eura godišnje za potrebe podrške obrazovnim institucijama, a koji će biti usmjeren ka potrebama škola, nastavnika i učenicika. Sve su to stavke za koje se zalažemo i koje ćemo sprovesti kada budemo gradska vlast. Sve to će pomoći da se zaustavi devastiranje obrazovnog sistema i da se on unaprijedi u svim segmentima koje su posredno ili neposredno u nadležnostima Glavnog grada - zaključio je

Srđan Perić

.



Foto:

pozitivnacrnagora.me
Portal Analitika