Zanimljivosti

Da li su misteriozni krugovi na Jadranu djelo vanzemaljaca?

krugovi
V
azdušne fotografije obale nekoliko ostrva hrvatskog primorja pokazale su postojanje krugova morkse trave posidonije, endemske vrste u Mediteranu, piše portal “Mashable”.

Da li su misteriozni krugovi na Jadranu djelo vanzemaljaca?
Portal AnalitikaIzvor

Biolog Mosor Prvan, iz Udruženja Sunce, nevladine organizacije za zaštitu okoline, nema objašnjenje za ovaj fenomen. Krugovi su oko 50 metara u prečniku i otprilike su na istoj udaljenosti od obale kao jedan od drugog.

-Prvi put smo vidjeli krugove na fotografijama iz vazduha 2013, dok smo radili na mapiranju naseljenosti ostrva Unije, Susak i Srakane – izjavio je Prvan za “Mashable”.

Sličan slučaj misterioznih prstenova morske trave dogodio se u Danskoj, a naučnici su u januaru ove godine objasnili da su ti krugovi posljedica otrovne supstance koja je ubijala morsku travu, ostavljajući kružne tragove. Međutim, u ovom slučaju krugovi su veći i praviliniji, i po obliku i po šemi u kojoj se pojavljuju.

Prvan smatra da je za ovaj fenomen odgovoran čovjek.

-Ne znam šta je uzrok ovome, ali mislim da je to uradio čovjek. Razgovarao sam s nekoliko stručnjaka za posidoniju, nikada nijesu vidjeli ništa slično. Mislim da nije u pitanju bakterija ili neka otrovna supstanca – istakao je on.

-Ako bih morao da pogađam, rekao bih da je u pitanju vojni eksperiment. Posidonija raste polako, svega 2-3 centimetra godišnje, a stručnjaci kažu da kad jednom uklonite dio posidonije na taj način, nikada više neće rasti na tom mjestu. Šta god da je ovo uzrokovalo, dogodilo se prije više godina. Prvo bi trebalo ispitati koliko su stari krugovi da bi se odredio uzrok fenomena – zaključio je Prvan.


 

 

 

Portal Analitika