Politika

U oktobru forum crnogorskih i bugarskih privrednika

bogdanovicbgambasadorok
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Bugarske u Crnoj Gori Mladenom Petrovim Červenjakovim. Tokom sastanka, najviše riječi bilo je o temama koje su se odnosile na bilateralnu saradnju, ali i na aktivnosti i projekte gradske uprave, saopšteno je Portalu Analitika iz kabineta gradonačelnika.

U oktobru forum crnogorskih i bugarskih privrednika
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Cetinja upoznao je sagovornika sa značajem Cetinja u pogledu istorije cnogorsko – bugarskih odnosa, pri čemu je naglasio kako je prvo diplomatsko predstavništvo Bugarske bilo smješteno u samom središtu Cetinja. Govoreći o projektima, gradonačelnik Bogdanović osvrnuo se i na program “Beautiful Cetinje”, koji je počeo 2012. godine, a koji podrazumijeva rekonstrukciju zdanja u istorijskom jezgru uz primjenu elemenata energetske efikasnosti. On je istakao kako je pomenuti program prethodno bio realizovan upravo u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, u kojoj je tada obnovljeno niz značajnih zdanja.

Ambasador Červenjakov iskazao je veliko zadovoljstvo što se nalazi u prvoj službenoj posjeti Cetinju, gradu u kojem se još početkom prošlog vijeka nalazilo bugarsko poslanstvo u Crnoj Gori.

On je gradonačelniku Bogdanoviću predstavio i ključne sfere djelovanja Ambasade Republike Bugarske u našoj državi, među kojima su i snažna podrška Crnoj Gori u evropskim integracionim procesima, jačanje bilateralnih ekonomskih i političkih odnosa, ali i intenziviranje saradnje među gradovima.

Gradonačelnik Bogdanović informisao je ambasadora Červenjakova da je Prijestonica Cetinje već duži niz godina grad pobratim sa Velikim Trnovom, koje je - baš kao i naš grad - prepoznato po izuzetno dragocjenoj kulturnoj baštini.

Više riječi bilo je i o kulturi, odnosno o međudržavnoj saradnji na tom polju. Gradonačelnik Bogdanović informisao je sagovornika da je Prijestonica Cetinje aktivan sudionik regionalnog projekta pod patronatom UNESCO “Mostovi Balkana govore”, a da u pomenutom programu učestvuje i bugarski grad Loveč. On je dodao kako će Cetinje biti domaćin narednog okupljanja, koje je zakazano za jul tekuće godine, kada će u našem gradu boraviti i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka odnosio se i na obostranu inicijativu da u oktobru tekuće godine bude upriličen biznis forum, na kojem će se - u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje - okupiti najznačajniji privrednici iz Crne Gore i Republike Bugarske.

Portal Analitika