Region

Vanredna situacija zbog poplava širom Srbije

poplvavesrbija1405
Z
bog kiše u Srbiji vanredna situacija proglašena je u Loznici, Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, Gorenjem Milanovcu, Lučanima, Ubu, Mionici, Osečini, Malom Zvorniku, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj.

Vanredna situacija zbog poplava širom Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Kako kažu u RHMZ Srbije, za dva dana pašće toliko kiše koliko inače padne za cijeli mjesec.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je da se situacija prati iz minuta u minut, da su na potencijalno ugrožena mjesta upućeni timovi za spasavanje na vodi i da lokalne samouprave moraju da budu spremne da reaguju.

Kako je saopštio MUP, deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke je ugroženo zbog izlivanja Begaljičke rijeke, ali voda nije prodrla u kuće.

Djeca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mjesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

Predsjednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uveo je vanredno stanje u čitavom rudničko-takovskom kraju, jer kiša neprekidno pada skoro dva dana i sve je veća opasnost od izlivanja rijeka. Kako je saopšteno, poplava prijeti u 11 sela, zbog čega su organizovana neprekidna dežurstva. Danas je obustavljena nastava u školama u Brezni, Boljkovcima i Kamenici, jer đaci ne mogu da pređu nabujale rijeke i potoke.

Iako obilna kiša pada već više sati, prema prognozama meteorologa, sjutra će vrijeme u Srbiji biti još gore, jer se pored kiše očekuje i olujni vjetar.

Zbog izlivanja rijeka, obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br. 141 Koceljeva-Osečina, kod mjesta Šabačka  Kamenica, državnom putu drugog stepena br. 63 Maljević-Dudovica, kod mjesta Latković, državnom putu drugog reda br. 138 Lipnički Šor-Tekeriš, kod mjesta Joševa, opštinskom putu br. 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica - Banja Koviljača.

Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rijekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Portal Analitika