Zanimljivosti

Što životinje vide u ogledalu?

1405macke
D
a li životinje prepoznaju sebe u ogledalu? Kako se ponašaju kada prvi put otkriju svoj odraz? Test sa ogledalom na životinjama se primjenjuje od šezdesetih godina prošlog vijeka i česta je metoda istraživanja inteligencije životinja.

Što životinje vide u ogledalu?
Portal AnalitikaIzvor

Psiholozi smatraju da je prepoznavanje lika u ogledalu izuzetno važan test, koji ukazuje na normalan kognitivnan razvoj. Ovaj test se kod životinja koristi kao dokaz za postojanje samosvijesti. Za sada se zna da šimpanze, orangutani, gorile, delfini, kitovi i slonovi imaju ovu sposobnost. U grupu samosvjesnih životinja spada i ptica iz porodice vrana, kao i svraka.

U brojnim istraživanjima utvrđeno je da svinje ne pokazuju znake prepoznavanja sopstvenog lika, ali su u stanju da bez greške preko ogledala lociraju hranu koja se nalazi iza njih.

Kod kućnih ljubimaca rekaciju se veoma različite, često reaguju kao da vide drugu životinju. Nakon iznenađenja, prelaze na test njuškanja, gdje ne uspijevaju da osjete svoj, ali ni miris druge životinje. Jedni će pipkati i gurkati ogledalo, drugi će se ljutiti i lajati, a možda u uplašiti. Poslije nekog vremena će odustati i skloniti se. Vremenom će nakon brojnih ponavljanja i nedostatka mirisa uglavnom mnogi shvatiti da u stvari vide svoj odraz u ogledalu, a ne neku drugu životinju.

Test sa ogledalom: Test sa ogledalom šezdesetih godina je osmislio psiholog Gordon Galup. Navodi se da je na ovu ideju došao dok se sam brijao ispred ogledala. Test je primenjivan na majmunima, koji su izlagani sopstvenim obrisima u ogledalu, onda su im u anesteziji obojili djelove iznad obrva ili na uvetu i zatim su ih opet stavljali pred ogledala. Većina je i dalje bila u stanju da prepozna svoj odraz.

Tako su dvije vrste primata, šimpanze i orangutani, u 75 odsto slučajeva prošli test s ogledalima – dodirujući obojene mrlje na svom licu – što je za Galupa bio dokaz za njegovu tvrdnju da su ove vrste zapravo samosvjesne.

Međutim, biolog sa Harvarda Donald Grif smatra da nema mnogo smisla misliti da samo dvije vrste primata, koje su prošle ovaj test, pokazuju tendenciju samosvijesti, već tu osobinu moraju imati i ostale vrste majmuna, a vrlo vjerovatno i druge životinje. Naučnici su posljednjih godina radili ovaj test sa brojnim životinjama i pokazali su da se, pored majmuna, u ogledalu prepoznaju i slonovi, orke, delfini, ali i vrane i svrake.

Ono što je zanimljivo, a što tvrdi Danijel Povineli, kognitivni naučnik sa Univerziteta u Luizijani, jeste da mala djeca do određenog uzrasta, u velikom broju slučajeva, ne uspijevaju da prođu ovaj test.

Izvor: Njuska.com; foto: b92.net

Portal Analitika