Politika

DF uputio otvoreno pismo Opštinskoj izbornoj komisiji, DIK-u i Delegaciji EU u Crnoj Gori

1405df
K
andidati za odbornike DF-a na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici, Branka Bošnjak, Radoš Zečević i Jovan Pejović uputili su otvoreno pismo Izbornoj komisiji Glavnog Grada, Državnoj izbornoj komisiji i Delegaciji EU u Crnoj Gori,  u kojem pozivaju pomenute institucije da se aktivno uključe u izborni proces i spriječe zloupotrebe DPS-a.

DF uputio otvoreno pismo Opštinskoj izbornoj komisiji, DIK-u i Delegaciji EU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

-Svjedoci smo činjenice da se i u ovom izbornom procesu zloupotrebljavaju državni resursi u partijske svrhe ( Domovi zdravlja, Pošta, Kulturni centar “Budo Tomović”, Pozorište za djecu u Glavnom gradu, ministarstva i dr.) tako što  se prostorije državnih organa koriste u partijske svrhe od strane Demokratske partije socijalista na način što se u periodu kampanje koriste za sastanke sa aktivistima ali i  kao mjesta za mini štabove. Na samom danu održavanja izbora iste ove ustanove se zloupotrebljavaju na način što su u njima smješteni štabovi DPS-a za određena biračka mjesta čime se krše ustavne i zakonske odredbe po više osnova. Ustavom je zabranjeno političko organizovanje u državnim ustanovama pa samim tim se njihove prostorije i ne mogu koristiti u partijske svrhe  političke opcije koja je na vasti. Posebno je zabrinjavajuće to što su predmet ove zloupotrebe prostorije domova zdravlja koji treba da služe za pružanje zdravstvene zaštite svim građanima a ne mjesto partijskog  okupljanja i političke zloupotrebe. Ovakav presedan vjerujemo da nije zabilježen u istoriji izbornih procesa-ističe se u saopštenju DF-a.

Kako su kazali iz ove partije, nakon poljuljanog povjerenja u izborni proces i brojnih zloupotreba koje su prikazane u aferi “Snimak”  koja je za posledicu imala formiranje Anketnog odbora u Skupštni Crne Gore za ispitivanje svih navoda i u krajnjem izmjenu izbornog zakonodavstva koja je urađena u skladu sa preporukama i dijalogom sa visokim predstavnicima Evropske unije, a koja značajno mijenja izbornu regulativu u dijelu prevencija i sankcija za svaku zloupotrebu državnihi resursa u partijske svhe, DF zahtjeva od gore pomenutih institucija da se aktivno uključe u ovaj izborni process, provjere detaljno sve navode koje DF iznosi i da blagovremeno reaguju, jer je kako kažu, regularnost izbornog procesa pitanje od opšteg interesa.

-Imajući u vidu značajne izmjene izbornog zakonodavstva i nadležnosti koje su vam povjerene ( iako formalno stupaju na snagu 1. novembra 2014. god, a ovi se izbori održavaju po starom zakonodavstvu)  od vas tražimo i očekujemo da aktivnim pristupom spriječite svaki vid zloupotrebe državnih organa u partijske svrhe. To se odnosi i na posjete državnim institucijama svih nosioca lista a posebno DPS-a koji je ujedno i ministar prosvjete. S tim u vezi predlažemo da se osnuje Komisija ili Radna grupa sastavljena od predstavnika svih izbornih lista koja će provjeravati ove navode do dana izbora kao i  na sami dan održavanja  i koja će biti zadužena da ispita i blagovremeno reaguje na sve moguće zloupotrebe. Takođe ujedno pozivamo građane da savjesno postupaju i prijave svaki vid zloupotrebe koju primijete bilo da se radi o zloupotrebi državnih organa u partijske svrhe ili zloupotrebi biračkog prava u vidu pritisaka, prinuda ili ucjena koje neko pokuša da izvrši na njima-zaključuje se u saopštenju DF-a.

Portal Analitika