Politika

KOVAČEVIĆ: Identitetska pitanja ponovo centralne teme kampanja za lokalne izbore

1405kovacevic
K
omantarišući političku kampanju uoči održavanja lokalnih izbora, Milica Kovačević iz CDT-a za radio Anatena M kaže da, u poređenju sa prethodnim, ima dosta razlika, ali i sličnosti od kojih je prva – izostanak lokalnih tema.

KOVAČEVIĆ: Identitetska pitanja ponovo centralne teme kampanja za lokalne izbore
Portal AnalitikaIzvor

- Kampanja se ne vodi u vezi sa lokalnim pitanjima, i to u mjeri kao ni jedna do sada. Političke partije su jako polarizovane, tenzije su prilično izražene. Međutim, podjele ne nastaju kada su po srijedi lokalni izbori. Svi učesnici izbora prepoznaju iste probleme, nude slična rješenja, ali se debata i sukobi gotovo tradicionalno tiču nacionalnih i identitetskih pitanja i simbola.

Ipak, ona kaže da ima i razlika u odnosu na prethodne kampanje.

- Na prošlim izborima u Podgorici, imanje programa nije bilo pravilo nego izuzetak. Sada je to drugačije. Čudan je bio i sadržaj početka kampanje – a to je razgovor o izbornom zakonodavstvu.

Narednih desetak dana kampanja će biti zanimljivija, ocjenjuje Kovačević.

- U Crnoj Gori kampanje tradicionalno kratko traju i uvijek je tih posljednjih deset, pa čak i pet dana pred izbore period kad se najviše stvari desi. Tu partije fokusiraju i većinu svojih aktivnosti i skupova. Tu se pojave i lideri, pa se i razmijene oštre riječi. Politička situacija je lokalne izbore učinila zanimljivijim, jer će od njihovog ishoda zavisiti da li će parlamentarni izbori biti održani 2016. ili u nekom drugom terminu -zaključila je Kovačević za podgorički radio.

Portal Analitika