Svijet

Turska: Najmanje 157 rudara poginulo u eksploziji u rudniku (FOTO, VIDEO)

1405rudari
N
ajmanje 157 rudara poginulo je u eksploziji i požaru u rudniku kod Manise, na zapadu Turske, 75 je povrijeđeno, dok je nekoliko stotina rudara i dalje zarobljeno pod zemljom, prenosi Blic izvještaje lokalnih medija.

Turska: Najmanje 157 rudara poginulo u eksploziji u rudniku (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu, a vatrogasci pokušavaju da upumpaju kiseonik u galerije rudnika, kako bi spasili rudare blokirane dva kilometra pod zemljom i na oko četiri kilometra od njegovog ulaza.

Rudnik u oblasti Soma, koda grada Manise, oko 250 kilometara južno od Istanbula, zatrpan je nakon eksplozije izazvane kvarom na elektrici, precizirali su zvaničnici.

1405rudari1Kako prenose lokalni mediji, u rudniku je u trenutku eksplozije bilo oko 580 osoba, ali su neki od njih uspjeli da iz njega izađu. Ipak, strahuje se da će broj žrtava porasti.

- Trenutno četiri tima rade na spasavanju rudara. Problem je požar, ali mi dostavljamo kiseonik u galerije koje nisu oštećene - rekao je lokalni zvaničnik Bahatin Atdži.

1405rudari2On je naveo da je, nakon eksplozije, 200 do 300 rudara ostalo zarobljeno pod zemljom, ali je turska agencija za katastrofe kasnije samo objavila da taj broj iznosi „više od 200“.

U operaciji spasavanja učestvuju vojska i spasilačke jedinice iz okolnih gradova i provincija. Šef vatrogasne službe objasnio je da je prva ekipa spasilaca uspjela da izvadi 30 povrijeđenih, koji su prebačeni u bolnicu.

Prethodno su mediji iznosili različite informacije o broju žrtava, navodeći prvo da je poginulo oko 20 rudara, pa potom pet, a zatim 17.

1405rudari31405rudari41405rudari5

Foto: blic.rs

Portal Analitika