Svijet

Hitan sastanak Svjetske zdravstvene organizacije zbog MERS-a

1405mers
Z
dravstveni stručnjaci i stručnjaci za zarazne bolesti sastali su se juče u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kako bi razgovarali da li je smrtonosni virus koji se 2012. godine pojavio na Bliskom istoku, sada postao „međunarodna prijetnja javnom zdravlju“, prenosi Index.hr.

Hitan sastanak Svjetske zdravstvene organizacije zbog MERS-a
Portal AnalitikaIzvor

Virus koji kod ljudi izaziva Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) prijavljen je kod više od 500 pacijenata samo u Saudijskoj Arabiji, a raširio se širom te regije. Ima i sporadičnih slučajeva i u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Državama. Stopa smrtnosti je oko trideset odsto.

Stručnjaci WHO-u razgovaraće u Ženevi o tome da li je nedavni porast broja slučajeva u Saudijskoj Arabiji, zajedno sa sporadičnim međunarodnim širenjem, doveo do toga da infekciju treba klasifikovati kao međunarodni hitan slučaj.

Globalni zdravstveni propisi definišu „hitan slučaj“ kao „vanredan događaj koji predstavlja rizik drugim članicama WHO-a međunarodnim širenjem bolesti, a koji može da zahtijeva koordiniranu međunarodnu reakciju“.

U sinoć izdatom saopštenju, WHO je objavio kako su razgovori stručnjaka trajali duže nego što je planirano, i da pomoćnik glavnog direktora za zdravstvenu sigurnost Keiđi Fukuda planira da danas održi konferenciju za novinare i objavi zaključke sastanka.

Hrvatski portal podsjeća da MERS izaziva kašalj, temperaturu i, ponekad, smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste familije kao SARS, koji je - otkako se 2002. godine pojavio u Kini - ubio oko osam stotina ljudi.

Foto: bilkent.edu.tr

Portal Analitika