Svijet

Loran Fabijus: Sirijski režim koristio hemijsko oružje

135loran-fabijus
Š
ef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao je u utorak da se vjeruje da je sirijski režim koristio hemijsko oružje, uključujući i hlorin, u 14 napada od kraja 2013. godine.

Loran Fabijus: Sirijski režim koristio hemijsko oružje
Portal AnalitikaIzvor

- Imamo pouzdane svjedoke za upotrebu, najmanje 14 puta, hemijskih agenasa od oktobra 2013. godine – rekao je Fabijus na konferenciji za novinare tokom zvanične posjete Vašingtonu.
Fabijus je izrazio žaljenje Pariza što predsjednik SAD Barak Obama nije uspio da izvede ciljane napade na sirijski režim, čime bi ga kaznio za upotrebu gasa sarin u blizini Damaska, avgusta prošle godine, kada je umrlo nekoliko stotina ljudi, prenio je AFP.

Obama je zaprijetio američkim vazdušnim napadima na sirijska postrojenja, ukoliko sirijski predsjednik Bašar al-Asad pređe „crvenu liniju“ a to je da koristi hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Obama je kasnije odustao od tih ciljnih napada, prenijele su agencije.
Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch saopštila je u utorak da ima „snažne dokaze“ da je sirijska vojska koristila gas hlor protiv pobunjenika u nekoliko gradova prošlog mjeseca.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika