Svijet

Valentin Incko: Pogoršano stanje u BiH

135inc
V
isoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji boravi u Vašingtonu, upozorio je američke zvaničnike da se pogoršanje političke situacije u BiH nastavilo tokom posljednjih šest mjeseci.

Valentin Incko: Pogoršano stanje u BiH
Portal AnalitikaIzvor

On smatra i da je u tom periodu došlo do „značajnog porasta neprihvatljive secesionističke retorike“, o čemu razgovara u SAD, uoči sjednice Savjeta za sprovođenje mira, 21. i 22. maja u Sarajevu.
Sagovornici u Vašingtonu visokog predstavnika, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, bili su Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove i senatorom Ben Kardin, predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi.

Incko je, kako je navedeno, razgovarao i o „veoma zabrinjavajućem procesu politizacije pitanja prebivališta“.
On pozdravlja činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović skorašnju odluku Vlade RS o provjeri prebivališta uputio Ustavnom sudu BiH na ocjenu što je, kako navodi, važan korak u rješavanju ovog pitanja u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlada RS je, naime, donijela uredbu o provjeri prebivališta na teritoriji tog entiteta, zbog zastoja u donošenju Zakona o prebivalištu na državnom nivou.

Incko je zahvalio SAD zbog kontinuiranog snažnog angažmana u BiH, a kako je planirano, poslije Vašingtona odlazi u Njujork, gdje će u četvrtak podnijeti polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o sprovođenju mira u BiH, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

(Pobjeda.me)

Portal Analitika