Svijet

Sukob oko NATO-a u češkoj Vladi

135nato
P
remijer Češke Bohuslav Sobotka demantovao je izjavu ministra odbrane Martina Stropnjickog da Češka ne želi vojnike NATO na svojoj teritoriji.

Sukob oko NATO-a u češkoj Vladi
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je optužio ministra da govori u korist ruske propagande.

"Izjava ministra Stropnjickog je veoma nesrećna. Praviti paralele između vojne saradnje u NATO i okupacije Čehoslovačke od strane trupa Varšavskog pakta avgusta 1968. godine je istorijski netačno, neistinito i bez potrebe komplikuje našu saradnju sa saveznicima", kazao je Sobotka.

Premijer je naglasio da ministar Stropnjicki pravi virtuelne probleme, pošto NATO nije ni zatražio od Češke da pošalje na vježbe savezničke vojnike zbog krize u Ukrajini kao što je to učinio u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Jučerašnja izjava češkog ministra odbrane agenciji Rojters da Česi ne žele razmeštanje vojnika NATO na svojoj teritoriji zato što su osjetljivi i imaju psihološki problem sa stranim vojnicima zbog razmještanja 80.000 sovjetskih vojnika u vrijeme komunističke normalizacije, izazvala je žestoku raspravu danas u češkom parlamentu.

Opozicija je zahtjevala da ministar objasni Poslaničkom domu svoje riječi, a neki poslanici su ministra podsjetili da je Češka već 15 godina u NATO.

Stropnjicki je medijima danas pojasnio da je imao na umu samo eventualne bojazni Čeha ukoliko bi NATO odlučio da pošalje u Češku, kako je to, recimo, zatražila sama susjedna Poljska, vojnike za stalno.

On je rekao i da mu privremene vježbe savezničkih vojnika u Češkoj zbog Ukrajine ne bi smetale.

Stropnjicki će ipak morati da se dodatno pravda premijeru koji ga je pozvao na razgovor.

"Rusija je tu izjavu ministra Stropnjickog odmah iskoristila kao nagovještaj nesloge u komunikaciji NATO i EU", kazao je Sobotka.

(rtcg)

 

Portal Analitika